Balkanske vesti – U BAŠTI BALKANA

Zanimljive vesti za danas sa Balkana koje istčemo, od stogodišnjaka u Makedoniji, prava žena u Republici Srpskoj do crkvenog praznika u Srbiji.

Mratin dan - Sveti Stefan Dečanski

Sveti Stefan Dečanski

Makedonija ima 43 penzionera starija od jednog vijeka…

U Makedoniji žive 43 penzionera koji su stariji od 100 godina, podaci su makedonskog Fonda za penzijsko osiguranje.

Od oko 300.000 penzionera, najveći broj 220.543 je starosti do 75 godina, a 79.720 njih ima od 75 do 113 godina, prenosi skopski list „Dnevnik“.

Prosječna penzija u Makedoniji je oko 145 evra.

U Makedoniji živi oko dva miliona stanovnika.

Građani Makedonije u prosjeku žive 75 godina, navodi list.

Убаци слике 3

Narandžaste sijalice protiv nasilja nad ženama…

U okviru kampanje „16 dana aktivizma za borbu protiv nasilja nad ženama“, večeras će zgrade Gradske uprave, Banskog dvora i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci biti osvijetljene u narandžasto.

Iz Gradske uprave je saopšteno da na ovaj način grad Banjaluka podržava kampanju koju sprovodi Agencija Ujedinjenih nacija za rodnu ravopravnost i osnaživanje žena – UN žene s ciljem podizanja svijesti javnosti o problemu rodno zasnovanog nasilja.

S ciljem animiranja javnosti i skretanja pažnje na problem nasilja, osim zgrada u Banjaluci, narandžastom bojom biće osvijetljene i zgrade u Sarajevu, Mostaru i Travniku.

Zgrade Gradske uprave, Banskog dvora i Muzeja savremene umjetnosti Republike Srpske u Banjaluci u narandžasto će biti osvijetljene večeras od 17.00 časova do ponoći.

Убаци слике 4

Sveti Mrata – snijeg do vrata…

Srpska pravoslavna crkva danas proslavlja Svetog mučenika Stefana Dečanskog – Mratindan.

Sveti mučenik Stefan Dečanski, kralj srpski, sin je kralja Milutina i otac cara Dušana.

Po naređenju neobaviještenog oca, bio je oslijepljen, a po naređenju lakomislenog sina, u starosti udavljen. Pri oslijepljenju, javio mu se Sveti Nikola u hramu na Ovčjem polju i obećao da će mu vratiti vid.

Pet godina, proveo je Sveti Stefan u Carigradu kao zatočenik u manastiru Svedržitelja /Pantokratora/. Svojom mudrošću i trpeljivošću, podvigom i bogougodnošću,  izazivao je divljenje i monaha i cijelog Carigrada.

Kad je prošlo pet godina, Sveti Nikola, čudotvorno je vratio vid kralju Stefanu koji je odmah, zatim, iz zahvalnosti,  sagradio hram Visoki Dečani, jednu od najljepših građevina vizantijske umjetnosti i srednjovjekovne arhitekture na tlu srpske države.

Svoj vijek, proživio je Sveti Stefan kao pravednik i mučenik i tako ga i skončao 1336. Sa Svetim Savom i Svetim knezom Lazarom, Sveti Stefan čini trojstvo najmudrijih, najpožrtvovanijih i najblagorodnijih ličnosti i svjetitelja koje je dao srpski narod.

Inače, naziv današnjeg praznika dolazi od permutacije glasova u imenu Martin, a jedna je u nizu takozvanih „vučjih slava“, koji se nadovezuju na tradiciju paganskih praznika koji sežu od Aranđelovdana do Sv. Save.

Izvor: http://www.frontal.rs, https://www.google.rs

Pripremio: Velibor Mihić

oOOo