SVETA BOŽANSKA LITURGIJA

Čemu služi liturgija nedeljom i praznicima. Zašto se ide u crkvu na liturgiju. Kako je govorio Sveti Jovan Kronštatski

 

Desi se na liturgiji da vernici koji dugo i redovno dolaze rade neke stvari zbog kojih shvatite da nisu svesni šta je Sveta Božanska Liturgija. To govorim stoga što se dešava da neki revnosni vernici brbljaju za vreme pričešća, sede za vreme Vjerujem ili Očenaš molitve, stalno ulaze i izlaze iz Crkve ne bi li zapalili sveću ili popili vode, kuckaju telefon, okreću se i vrte, ili pak rasejano misle nešto u sebi. Dolaze neprikladno obučeni kao da idu na piknik ili koncert, ne razumevajući kakve simbole nose na sebi i Kome zapravo pristupaju u Crkvi.

Čemu služi liturgija i zašto se ide u crkvu

Sveta Božanska Liturgija

Kako su Sveti oci pravoslavlja, oni prozorljivi i Duhom Svetim nadahnuti mudraci videli i zapisali tokom Svete Božanske Liturgije cela crkva je ispunjena Svim Svetima i andjelima koji se mole Gospodu i Sinu Božijem koji presedava iznad samog svetog oltara. U najsvetijem trenutku liturgije kada se vernici pričešćuju Gospod Isus Hrist stoji iznad naših glava i glava sveštenika koji pričešćuje i daje blagoslov i otpušta grehove (ili ne otpušta nespremnima) vernicima koji se pričešćuju. Otuda je pričešće najsvetiji trenutak cele liturgije kada svi treba da ćutimo i u miru blagodarimo Gospodu za njegovu milost i otpuštanje grehova naših.

I Presveta Bogorodica je tu u Crkvi na liturgiji i spušta svoj pokrov na sve one vernike koji su zaslužili ili dobili njen blagoslov i zaštitu. Zato je tako značajna i važna liturgija. Stoga sam prepisao par pasusa i reči koje je izrekao Sveti Jovan Kronštatski o Božanskoj Liturgiji.

Š.V.

. . .

Pouke o liturgiji Svetog Jovana Kronštatskog

Omladina retko odlazi u hram i uopšte ne vodi računa o svom duhovnom vaspitanju, smatrajući ga nekako nepotrebnim i predajući se svetskoj sujeti. To je plod gordosti i duhovne nerazvijenosti. Posetu hramu smatraju za stvar prostog naroda i žena, zaboravljajući da u njemu, zajedno sa ljudima, sa strahom služe Andjeli i to smatraju za svoje najveće blaženstvo.

Liturgija je očigledno predstavljanje – pomoću lica, različitih stvari, reči i dela – rodjenja, života, učenja, zapovesti, čudesa i proroštva, stradanja, raspeća na krst, smrti, vaskrsenja i vaznesenja na nebo Gospoda Isusa Hrista. Za vreme Liturgije On Sam je nevidljivo prisutan, Sam deluje i sve savršava kroz sveštenika i djakona, koji su samo Njegovo orudje.

Božanstvena Liturgija je zaista nebesko služenje na zemlji, tokom koga Sam Bog na naročit, najbliži i najprisniji način prisustvuje i prebiva medju ljudima, budući da Sam nevidljivo sveštenodejstvuje, da prinosi i da se prinosi. Ne postoji na zemlji ništa svetije, uzvišenije, veličanstvenije, svečanije i životvornije od Liturgije!

Ko nije dobio veliku duševnu korist, mir i sladost u duđi, od samog pobožnog prisustvovanja Božanstvenoj Liturgiji? A ono što proizvodi dobar plod, to i samo mora da bude dobro; takav je zakon stvari, takav je stvaralački zakon! Po plodu Liturgije – preslatkom, preblaženom, životvornom – po prečistim Tajnama Tela i Krvi Gospodnje, spoznaćeš da je ona od Boga, da je prožeta Duhom Božijim, i da taj Presveti životvorni Duh diše u svim njezinim molitvama i sveštenodejstvenim obredima. Kakvo čudesno drvo – ta Liturgija! I kakav plod!

Sveti Jovan Kronštatski

 

 

Biblija – Jevandjelje po Mateji, glava 13.

 

1 I onaj dan izišavši Isus iz kuće seđaše kraj mora.

2 I sabraše se oko Njega ljudi mnogi, tako da mora ući u lađu i sesti; a narod sav stajaše po bregu.

3 I On im kaziva mnogo u pričama govoreći: Gle, iziđe sejač da seje.

4 I kad sejaše, jedna zrna padoše kraj puta, i dođoše ptice i pozobaše ih;

5 A druga padoše na kamenita mesta, gde ne beše mnogo zemlje, i odmah iznikoše; jer ne beše u dubinu zemlje.

6 I kad obasja sunce, povenuše, i budući da nemahu žila, posahnuše.

7 A druga padoše u trnje, i naraste trnje, i podavi ih.

8 A druga padoše na zemlju dobru, i donošahu rod, jedno po sto, a jedno po šezdeset, a jedno po trideset.

9 Ko ima uši da čuje neka čuje.