CENZURA MEDIJA U SRBIJI

Izveštaj o cenzuri medija u Srbiji – Medijske reforme zastale u sporoj traci: Meka cenzura u Srbiji

 

Upotreba „meke“ cenzure od strane srpskih vlasti i dalje predstavlja pretnju slobodi medija, navodi se u objavljenom izveštaju Svetskog udruženja novina i izdavača (WAN-IFRA) i Centra za međunarodnu pomoć medijima, (CIMA) u Vašingtonu.

Izveštaj Cenzura medija u Srbiji - Meka cenzura u Srbiji

Medijske reforme zastale u sporoj traci: Meka cenzura u Srbiji

Izveštaj pod nazivom „Medijske reforme zastale u sporoj traci: Meka cenzura u Srbiji“, objavljen je uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, dok je istraživački partner bila Balkanska istraživačka mreža – BIRN.

U izveštaju se navodi da u Srbiji nedostaje funkcionalno, vitalno i konkurentno medijsko tržište. Novac poreskih obveznika sada je jedan od najvažnijih izvora za opstanak medija.

Međutim, javna sredstva raspoređuju se prema partijskim namerama, navodi se u izveštaju, a meka cenzura koristi finansijsku ranjivost medija što utiče na medijsku pažnju i oblikovanje šire medijske scene. Među drugim načinima koje koriste srpske vlasti, u izveštaju se navodi selektivno vladino reklamiranje, ugovori javnih preduzeća direktno sa medijima, manjak konkurencije ili nadgledanja, regulatorna manipulacija u odnosu na dozvole i transparentnost vlasništva i različit tretman poreza i dugovanja medija bliskih vlastima.

Među preporukama za poboljšanje slobode medija, u izveštaju se navodi da bi potrošnja na državne medije trebalo da se koristi pre svega za podsticanje medijskog pluralizma, podršku visoko kvalitetnim sadržajima i pomoć medijima da ispune ulogu kontrolora vlasti.

Državno finansiranje ne bi trebalo da se meša u konkurenciju na slobodnom tržištu, navodi se između ostalog u izveštaju.

—-

Izveštaj Medijske reforme zastale u sporoj traci: Meka cenzura u Srbiji je pripremila Tanja Maksić iz BIRN-a Srbija, a deo je projekta o mekoj cenzuri u svetu koji sprovodi Svetska asocijacja novinara i izdavača (WAN-IFRA) i Centar za međunarodnu pomoć medijima (CIMA). „Medijske reforme zastale u sporoj traci: Meka cenzura u Srbiji“ je dopunjeno izdanje izveštaja „Meka cenzura, jak uticaj“ iz 2014. godine.

Izveštaj „Medijske reforme zastale u sporoj traci: Meka cenzura u Srbiji“ možete pogledati ovde.

 

Izvor: VOA i BIRN