HIDŽAB PČELICE MAJE

„Gojkovićeva poručila – nazad u kavez ženo“ – Biljana Srbljanović

 

Dramska spisateljica Biljana Srbljanović ocenila je da joj nije jasno da li Maja Gojković razume kakvu poruku šalje odevnom kombinacijom prilikom posete Iranu.

Maja Gojković u hidžabu i esej Nazad u kavez ženo - Biljana Srbljanović

Maja Gojković u hidžabu pri poseti Iranu

„Da li Maja Gojković razume kakvu poruku šalje kada, kao zvanična predstavnica države u kojoj su žene jednake, bira da odene jednu od najstriktnijih verzija hidžaba (al-amira) i ostatak garderobe veoma nalik na džilbab?“, pita se dramaturškinja, prenosi 021.rs.

Ona napominje da inostrane političarke redovno posećuju Iran i da se oblače tako da poštuju zakon domaćina, ali istovremeno ne pogaze ono odakle dolaze.

Time je gest Gojković besmisleniji. Pogledajte kako su obučene Mogerini i Ešton kao ministarke EU, Džuli Bišop, australijska ministarka spoljnih poslova, pa onda jedna obična mlada Iranka, a vala, brate mili – i ja. Niko ne primorava žene da budu konzervativnije od imama, posebno ne kada su zvanične gošće. Kada Maja Gojković to sama odabere, ona time vređa sve one Iranke koje se bore za svoja prava, kao i sve nas, koje svoje pravo na jednakost ne damo„, kaže Srbljanovićeva.

Ona dodaje da žena u Iranu, ako izađe nepokrivene glave, rizikuje kaznu od 90 udaraca korbačem.

Uprkos tome, neverovatno veliki broj građanki svakodnevno pokušava da osvoji pramen slobode za sebe i u tome sve više uspeva. Poruka strankinja na političkom turizmu u Iranu kao što je Gojkovićeva je: nazad u kavez ženo„!

Kako pojašnjava Srbljanovićeva, hidžab je praktično svaki pokrov glave pa je ešarpa vrsta hidžaba.

Zakon posle 1979. zabranjuje da žena otkrije kosu, pokaže gole noge i ruke, čak ni stopala. Realnost je da žene nose, umesto striktnog hidžaba (a Maja Gojković je odabrala veoma strogu al-amira „princeza“ varijantu, koja podrazumeva dva pokrova: manji, tesni ispod, pa preko još jedan, labaviji) biraju ešarpe svetlih boja, koje praktično stavljaju na teme. Često ti na ulici priđe religijska policija da te upozori da povučeš ešarpu napred, uguraš kosu u nju, a s vremena na vreme izvedu i masovna hapšenja veoma mladih žena koje odbijaju varijantu koju svojevoljno bira i time i propagira Gojkovićeva„.

Ona naglašava još nešto.

Al amira je često u dve boje, pa bar da je to izabrala, makar malo da se izborila protiv nametnute crne boje. Ali ne, ona je i ostatak garderobe uskladila sa nekom svojom zamišljenom vizijom iranskog protokola, odenula nešto što liči na džilbab, koji u Iranu niko ne nosi„.

Dodaje da Iranci nisu Arapi, ali da to predsednica srpske skupštine očigledno ne zna.

Biljana Srbljanović kaže i da je Iran jedna od zemalja u koju bi sutra odmah ponovo otišla i gde žive neverovatno zanimljivi, inteligentni, obrazovani i lepi ljudi.

Podsetimo, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković započela je u ponedeljak dvodnevnu posetu Iranu i tom prilikom odenula je, kako su mnogi naglasili, hidžab.

Izvor: B92.net