SRPSKI PATRIJARH IRINEJ

Životopis Njegove Svetosti Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja

Njegova Svetost Srpski Patrijarh Irinej

NjEGOVA SVETOST
ARHIEPISKOP PEĆKI
MITROPOLIT BEOGRADSKO-KARLOVAČKI
I PATRIJARH SRPSKI
GOSPODIN IRINEJ

Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović), rođen je u selu Vidova, kod Čačka, 1930. od oca Zdravka i majke Milijane. Na krštenju, dobio je ime Miroslav.

U rodnom selu, završio je osnovnu školu, a zatim gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije, upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu, odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske, ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora, oktobra 1959. u Manastiru Rakovica, od Njegove Svetosti Patrijarha srpskog Germana prima monaški čin dobivši monaško ime Irinej.

Istog meseca, na Dan svete Petke, 27. oktobra 1959. u Crkvi Ružici, na Kalemegdanu, biva rukopoložen u čin jeromonaha. Dok je kao profesor u Prizrenskoj bogosloviji službovao, biva upućen na postdiplomske studije u Atinu. Godine 1969. biva postavljen za upravnika Monaške škole u Manastiru Ostrog, odakle se vraća u Prizren i biva postavljen za rektora Prizrenske bogoslovije. S te dužnosti 1974. je izabran za vikarnog episkopa Njegove Svetosti Patrijarha srpskog s titulom Episkopa moravičkog. Godinu dana kasnije, 1975, izabran je za Episkopa niškog.

Na Svetom Arhijerejskom Saboru Srpske Pravoslavne Crkve, 22. januara 2010. godine, izabran je za Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog.

Čin ustoličenja Svetejšeg Arhiepiskopa pećkog, Mitropolita beogradsko-karlovačkog i Patrijarha srpskog gospodina Irineja, izvršen je 23. januara 2010. na svetoj arhijerejskoj Liturgiji u sabornom Svetoarhangelskom hramu u Beogradu. Svetu arhijerejsku Liturgiju je služio Njegova Svetost Patrijarh srpski g. Irinej uz sasluženje svoje braće arhijereja, sveštenika i đakona, kao i predstavnika Ruske i Grčke Crkve.

Izvor: http://www.spc.rs

Priredio: Velibor Mihić

oOOo