BEO ZOO VRT

Vrt dobre nade. Beogradski zoo vrt na Kalemegdanu

 

Čućete od mnogih kako je Beograd grad koji ima dušu. Svi koji ga posete, u to se vrlo brzo i uvere. Duša Beograda  sazdana je iz njegovih stanovnika, oni su pokretačka snaga svega i ono po čemu se Beograd pamti. Pored ljudi, stanovnici ovog grada su i životinje. Pored kućnih ljubimaca i uličnih životinja, najzanimljiviji krzneni i pernati stanovnici Beograda su oni u Vrtu dobre nade.

majmun-sami-foto-zorana-jevtic-1435339035-688145

Dom najrazličitijih pripadnika životinjskog sveta nalazi se u centru grada, u okviru srednjevekovne tvrđave Kalemegdana. Kada Beograd posećuju turisti, najčešće odsedaju u centru grada i vrlo često se prijatno iznenade što su dve ovako velike znamenitosti grada u njegovom strogom centru. Apartmani u Beogradu se mogu naći u blizini njegovih najlepših znamenitosti, oni postaju dom gotovo svakog putnika, jer se turisti ovamo vrlo rado vraćaju.

Vratimo se i mi na priču o najveselijem kutku Beograda, koji radi 365 dana u godini i koji po ceni od 400 din za odrasle i 300 din za decu nudi šetnju kroz fantastičan svet u kome ptice, jeleni, lame, reptili, foke, nilski konji, vukovi, slon, majmuni, lavovi, medvedi, tigrovi, žirafe, zebre, antilope i nojevi žive zajedno. To sve uspeva zahvaljujući velikoj brizi i posvećenosti zaposlenih ovog zoo vrta koji pokušavaju da nadomeste nedostatak prirodnog staništa i veće slobode ovih životinja.

Ovo je jedno od omiljenih mesta, kako za decu, tako i za odrasle. Tokom šetnje prelazimo iz jednog kraja sveta u drugi i upoznajemo se sa najzanimljivijim predstavnicima životinjskog carstva. Najzanimljivijim i najstarijim. Naime, Vrt dobre nade je dom najstarijeg američkog aligatora za kojeg svetska nauka zna! Njegovo ime je Muja, doputovao je iz Nemačke kao odrasla jedinka 1937. godine, godinu dana nakon osnivanja zoo vrta. Do danas je zanimljiv svim svetskim zoolozima koji su mislili da je životni vek aligatora poznat. Međutim, Muja obara rekord!

Postoje i drugi heroji beogradskog zoo vrta koji su širu javnost upoznali sa ovim mestom još davnih godina. U vrtu se nalaze dve statue životinja koje su obavezno mesto za fotografisanje. Jedna je kod kaveza sa majmunima, podignuta u sećanje na šimpanzu Samija, koji je bio majmun koji je najviše puta pobegao iz ovog zoo vrta. Sami je voleo da šeta ulicama Beograda i tako postao miljenik stanovnika, koji bi, savladavši strah i uvidevši da on nije opasan majmun, prišli bliže i provodili vreme s njim dok ne bi pristigla služba koja ga je vraćala u zoo vrt. Druga statua, koju krasi posveta: „Njeno srce bilo je jače od jaguara“, posvećena je keruši Gabi. Statua je podignuta na mestu gde se odigrala strašna borba hrabre keruše i ženke jaguara, koja je nekako izašla iz svog kaveza jedne noći 1987. godine. Keruša je zadobila teške rane, koje je vidala dugo nakon te noći, ali je sprečila jaguara da pobegne preko ograde vrta među ulice usnulog Beograda i tako postala heroj beogradskog zoo vrta.

Saznajte još neku zanimljivu priču, zgodu ili nezgodu koja se dogodila ovim krznenim i pernatim stanovnicima Beograda – prvom prilikom posetite beogradski zoo vrt!