ZAŠTO JE VALTER BRANIO SARAJEVO?

Partizanski ilegalac Vladimir Perić, poznatiji po nadimku Valter, bio je bosanskohercegovački i jugoslavenski partizanski komandant. Proglašen je za narodnog heroja Jugoslavije, a u narodu je postao još poznatiji jer je bio centralna ličnost filma Valter brani Sarajevo.

 

Vladimir Perić Valter je rođen u Prijepolju, gde je nakon završene osnovne škole, upisao se u Trgovačku akademiju. Roditelji su mu bili lošeg materijalnog stanja, pa se Valter sam izdržavao i školovao. Nakon završetka studija, odlazi u Beograd i postao je član Mjesnog komiteta Komunističke partije Jugoslavije za Sarajevo.

Valter brani Sarajevo

Glumac Bata Živojinović kao junak filma Valter brani Sarajevo

Kada je Jugoslavija okupirana, Valter je stupio u Majevički partizanski odred, čiji je komandant postao krajem 1942. godine. Otišao je, zatim, u Zenički partizanski odred, koji se u početku pročuo po mnogim uspešnim akcijama. Bio je komadant udarnog bataljona. U leto 1943. godine, rukovodstvo NOP u Bosni i Hercegovini je uputilo Valtera na ilegalni rad u Sarajevo. Ilegalni rad je delanje protiv fašizma. U Sarajevu Valter postaje sekretar Mjesnog komiteta Partije. Njegovom zaslugom takozvani ilegalni pokret je ojačao. Davao je značajnu pomoć partizanskim jedinicama koje su delovale u okolini Sarajeva. Organizovao je partizanske obaveštajne službe. U nekoliko navrata, Specijalna policija pokušavala je da otkrije i uništi ilegalne punktove i sarajevsku organizaciju u celini. To joj, osim rijetkih slučajeva, nije polazilo za rukom. Valter je još za života postao legenda, kao jedan od najiskusnijih i najhrabrijih obaveštajaca narodnooslobodilačkog rata. Hrabar, veoma inteligentan, pronicljiv i sposoban borac, svaki put je nadmudrivao neprijatelja. Nekoliko puta je po specijalnim zadacima odlazio na slobodnu teritoriju i u Vrhovni štab narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije. Do aprila 1945. godine, Valter je stajao na čelu svih akcija ilegalne organizacije u Sarajevu. Poginuo je u završnim borbama za oslobođenje grada.

Pitanje koje je postavljeno u naslovu teksta navodi nas da se zapitamo i mi : “Zašto je Valter branio Sarajevo?”. Odgovor je više nego očigledan. Ambiciozni provincijalac sa jakim stavom narodnog heroja, želeo je promene u sada već bivšoj zajedničkoj zemlji, Jugoslaviji. Ne samo da je Valter želeo promene, on je bio njihov pokretač i neko ko je uz pomoć te ideje došao do vrhovnog cilja – slobode.

Scene kultnog filma “Valter brani Sarajevo” u kome je predstavljen lik ovog heroja su snimane upravo u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Ako putujete u Sarajevo, posetite lokacije gde je sniman ovaj film, ali i prisetite se scena kada hrabri Valter brani Sarajevo, grad koji je istinski zavoleo boraveći u njemu. Ne sumnjamo da ćete ga i vi zavoleti i da će možda i vama Sarajevo biti pokretač za važne promene, kao i Valteru.