Kada se postavlja pitanje naglog rasta popularnosti retro nameštaja, od kog su se najpre izdvojile komode kao bitan element enterijera, odgovor nije tako jednostavno dati.

Mnoge njihove karakteristike uticale su na porast njihove aktuelnosti, koja će sigurno još dugo dominirati dizajnerskom scenom. Evo i šta je ono što ovakve komode posebno izdvaja od ostalih.

retro-komode

Shabby chick komode unose toplinu u dom

Vremenom je među dizajnerima enterijera nastala potpuna preorijentacija sa strogih, modernih stilova na one toplije, retro varijante. Tako se desilo i da shabby chic komode polako osvoje srca mnogih ljudi, te postanu važan akcenat njihovog prostora.

Komode u retro stilu zaista utopljavaju svaku prostoriju, bez obzira kakav je dominantan stil ostalih elemenata u enterijeru. U krajnjoj liniji, mogu se birati i komode nešto strožijih formi, ali ponovo u retro oblicima, koji se možda kriju u stanu ili kući Vaše bake i deke.

Uštedom do novog komada nameštaja

Samo da Vam šapnemo – redizajnirane, ovakve komode su izuzetno skupe. Možda i ne znate kakvo, zapravo, blago one predstavljaju.

Sem toga, i ekološka svest je veoma podignuta u svetu, te je pravljenje novog komada nameštaja od stare komode postao ne samo trend, nego i potreba.

Što se pri tom i neopisivo uštedi – jer je kanta boje za drvo neuporedivo jeftinija od novog nameštaja – to je samo razlo0g više da retro komode osvoje čitavu planetu.

Retro komode – lako uklopive u svaki enterijer i svaku prostoriju

Kada kažemo u svaki, onda zaista tako i mislimo. Potrebno je samo razgraničiti oblike: komode strogih formi i oštrih ivica deo su modernih, dok one nežnijih linija i boja spadaju u shabby chic enterijere.

I, da – lako se slažu u svakoj prostoriji.

Dnevna soba. Izgled komode namenjen dnevnoj sobi obično se bira prema uklapanju u stil, te će se tako u onim enterijerima u kojima dominiraju dve kontrasne boje naći samo dve moguće varijante.

Prva su komode u jednoj od boja, koje se slivaju uz ostale elemente, a druga komode u jarkim bojama, kao posebni akcenti prostora koji dodaju živost i svežinu.

Ako stil Vaše dnevne sobe više naginje toplini, a manje strogim linijama, onda nema dvoumljenja: retro komode su kao stvorene za ovu prostoriju u Vašem domu. Budite retro, ali istovremeno budite i – u trendu!

Dečja soba. Iako retro možda ne deluje kao rešenje za dečju sobu, probaćemo da Vas razuverimo.

Komode koje su takođe veoma aktuelne, a koje pripadaju ovom trendu, jesu one iscrtane tako da predstavljaju autobus, kamion, korpu sa cvećem… Na taj način, samo oblik komode pripada retro stilu, dok se šare prilagođavaju uzrastu deteta. Praktično i kreativno.

Kupatilo. Možda ćete reći – nemoguće, ali od stare komode efikasno se može napraviti komoda za lavabo. Na taj način se štedi prostor, dok Vi istovremeno ostajete u okvirima veoma modernog kupatilskog stila koji podrazumeva elemente poput onih u spa-centru.

Spavaća soba. Prostorija nezamisliva bez kreveta i makar dve komode, spavaća soba najpogodnija je za eksperimentisanje jer u njoj uživaju isključivo ukućani.

Tako se romantika i opuštenost koje ova soba zahteva mogu postići upravo shabby chic izgledom komode, sa kojom se može upariti okvir kreveta.

Ne gubite vreme – birajte nove ili redizajnirate stare komode, jer će retro još dugo biti IN.