ŽENA VRAGA PREVARILA

Narodna epska pripovetka

 

Neki je čovjek imao ženu na koju je mnogo sumnjao, i zato se s njome vavijek inadio. Ali bi ga žena svaki put nadinadila i, budući jača, za plot svezala. On jedanput uhvati vraga, vrag ga zamoli da ga pusti, a on mu rekne:

— Pustiću te ako moju ženu prevariš.

Žena vraga prevarila - narodna pripovetka

Vrag odgovori:

— Metni me u bocu i odnesi kući, pa me ostavi ondje, a ženi zabrani da u bocu ne tiče, pak ti sjutra kudgod otiđi, a žena će doći da vidi šta je u boci, i dok bocu otvori, ja ću uteći, a ti kada dođeš, uzmi bocu i vidjećeš da me ne ima u boci. Onda se možeš s njom gonati i nju dobiti govoreći joj: jest ja, tako je baš kao i boca.

Tako i bude. On strpa vraga u bocu, donese ga kući i rekne ženi:

— Eto, ženo, vidjeću ja kako si mi vjerna. Evo, boca neka stoji ovdje netaknuta sve dok se ja ne povratim; ako li ju samo takneš, ja ću poznati. — Rekavši to, ostavi bocu. Sveđ je muž ženi govorio: — Sada ću ja tvoju vjernost vidjeti.

Žena je međutim šutjela. Kada je dan osvanuo, ode muž u drva, a žena ostane kod kuće. Kada je čovjek zamakao, uniđe ona u sobu i pogleda bocu, koja joj se učini sada crvena, sada zlatna, sada žuta, sada zelena. To ženi bude odveć za čudo, uzme bocu u ruku, pogleda je, ali boca prazna. Kada vidi da je prazna, vrati se natrag; ali kada se opet obazre, opet joj se prikaže boca kao i prije žutom, crvenom, modrom, zlatnom. Vidjevši to, vrati se natrag, uzme bocu u ruke i počne je začuđena razgledavati da li je zbilja prazna. Ukaže joj se prazna kao i prije. Videći to, počne se misliti: bi li otvorila, ne bi li. Sada pođe rukom bocu otvarati, sada opet — bojeći se muža — ustegne ruku, dok je ne svlada ženska znaličnost i otvori bocu. Dok ona otčepi bocu, odmah izleti jedan lijep mladić. Ona se začudi i upita ga:

— Gdje si bio?

A vrag joj reče da je bio u boci. Ona na to odgovorit:

— Ja ti ne vjerujem da ti toliki možeš unići u bocu.

Dugo se pregovarajući rekne mu najposlije žena:

— Neću ti se nikada vjerovati da si bio u boci dok svojim očima ne vidim.

Na to vrag:

— E vidjećeš sada da mogu unići u bocu.

Vrag uniđe, a žena brže-bolj ezačepi bocu, pa vrag ostane u boci. Videći vrag da ga je žena prevarila, nastojao je on nju opet prevariti; ali mu ne pođe za rukom. On je nagovarao iznutra ženu da pokuša bi li opet mogla otvoriti bocu; ali žena ne htjede više otvarati, nego ode za svojim poslom, a vrag ostade u boci.

Kada je došao njezin muž, opazi da je vrag u boci i da mu je žena vjernost održala. I od ovoga vremena su živili u najvećem skladu.