IDEALAN FONT ZA CV

Koja je idealna vrsta fonta za pisanje emaila? A koji je najbolji font za CV?

 

Iako vam se možda izbor fonta prilikom pisanja maila ne čini naročito važan, on uveliko govori o vašem dobrom ukusu i poznavanju osnova dobre poslovne korespondencije.

Font je elektronski niz podataka (engleski: data file) u kojem se nalazi skup slovnih znakovnika (engleski: glyph), i slovnih simbola (tipografskih) poput slovnih ornamenata (engleski: dingbat). Termin font isprva se upotrebljavao za skup metalnih slova jedne veličine i jednog tipa slova (jednog tipografskog karaktera), a od 1990. fontovi su uglavnom digitalni i upotrebljavaju se u računarstvu.

Danas postoji na desetine hiljada različitih fontova za računar i mobilne uredjaje.

Najbolji fontovi i Idealan font za pisanje emaila

Pa kako onda uopšte odabrati najbolji font za pisanje maila?

Izbor najčešće pada na jedan od ova četiri: Helvetica, Arial, Georgia ili Verdana.

Iako je izbor mnogih, Helvetica zapravo i nije najbolji font za pisanje bilo čega, a najmanje maila, piše Mashable.

„Slova su previše zbijena, jednostavno su preblizu“, mišljenja je Nadin Čejn, jedna od uglednih američkih tipografkinja koja smatra kako su Sans-serif fontovi veoma loš izbor za pisanje maila i uopšte čitanje jer umaraju oči i stvaraju nepotreban osećaj zamorenosti.

Ista stvar važi i za sveprisutni Arial koji je zapravo i defaultni font Gmaila.

Najbolji font za pisanje CV-a i poslovne biografije:

1. Calibri

2. Helvetica

3. Georgia

4. Arial

5. Garamond

Primetićete da se ne pominje najčešće korišten Times New Roman font.

„Treba koristiti font čija slova se jasno razlikuju i ne liče previše jedna na druge“, izjavio je tipograf Geri Leonidas i objasnio kako su fontovi poput Ariala i Helvetice bili prvi izbor pre nekoliko godina, dok većina korisnika nije imala ekrane s velikom rezolucijom.

Jedno istraživanje je pokazalo da Amerikanci od 40-satne radne nedelje, čak 11 sati provedu u online komunikaciji, među fontovima koji zapravo štete očima.

Prema istraživanju, finansiranom od strane Microsofta, Verdana je idealna vrsta fonta. Služeći se Verdanom korisnici računara mogu bez naprezanja da čitaju tekst veličine 10 ili 12, piše Mashable.

Ista stvar važi i za Georgiu, font u kojemu svako slovo ima svoj jasan oblik i završetke koji omogućuju lakše i brže čitanje. Za dobar font je bitan pravilan razmak među slovima i rečima i jasan oblik slova, smatraju tipografi.

Izvor: B92