STID CRNE GORE

Mihailo Medenica: Jel ti se Crna Gora svela na Na(to)

 

Dobro ti jutro, moja Crna Goro! Dobra ti sreća udovice što te, evo, avetni provodadžija udaje za onog što te zavi u crninu…

Dobro ti došli svatovi bez muzike, barjaka, buklije, devera, one divne što se zapeva još s kraja livade: „Tekla voda na valove“…

Milo Djukanović Jel ti se Crna Gora svela na Na(to) - Mihailo Medenica

Milo Djukanović

Ima se danas rašta i nazdraviti flašom žuči, pa je ispijenu razbit o zid kuće, il šuplje glave, valja se- ima u nas još stoletnih kamenih zidova, Bogu hvala, a i šupljih glava ne manjka – jedino flaša fali, nakamario Milo kaucija po belom svetu, pa došo đavo po svoje, al ne sekiram se, i đavola će Milo izvarat da neće znati ni gde su mu rogovi ni gde mu je trozubac…

Kakavo li je vreme jutros nad Podgoricom? Jel NATOpljena kišom, mučena, il to rida na zadušnici vekovima koje dan obesmisli?! Jedan spram stoleća! Vala, nema „časnijeg“ popusta i sniženja- Crna Gora žive vage za mrtvo slovo na papiru iz alijanse poganih i krvavih do ramena!

Nikada se postideo nisam Crne Gore, niti ću, ne smem, jer imam šta da branim: Crnu Goru od Montenegra, čukunđeda u naletu na turske šančeve u Lipovu, prađena na mojkovačkom polju, đedove rasute kosti bez humke i belega- za Crnu Goru i Srbiju, babu koja je učila oca, stričeve i tetke da đed nije uludo poginuo i da joj nije teško samoj odgajati šestoro, jer poštapa se o te grobove i kosti, al korača Moračom ko da je sva od zavetnog manastira sazdana!

Nije Milo prvi, siguran sam ni poslednji nesoj na straži kraj ludila, al, opet, svi zbirno nisu opoganili moju Crnu Goru koliko on sam.

Pametniji od nas su to lepo sročili: „Što jedna budala pokvari- sto pametnih ne mogu da poprave“, a Milov je konto ko najgoreg alkoholičara što godinama pije na crtu u najcrnjem bizucu: priznanje Kosova i Metohije, glas za članstvo tog zla od tobož države u Unesko i evo, na posletku, hatišerif iz NATO-a, pozivnica da igraonicu u koju deca uđu nasmejana, pa bi plačući napolje, ali nema, ne može se ih hada nikuda!

O čemu ti, čoveče razmišljaš kad ne razmišljaš?!

Milo šta ti je Crna Gora toliko skrivila da je prežež ko volove da oru kamenjare?! Je li ti se šta opasno zamerila, pa je vodiš ko makro a ne državnik, državniče jada!!!

Al, opet, ne možeš da učiniš ništa čime bih se postideo Crne Gore, jer ti živiš svoj paralelni Montenegro, kineski kopiju na loše baterije, ali će nas tvoja igrača satrti doveka!!!

Okani se, šefe sale, Crne Gore zbog Crne Gore, molim te, molim te, jer već sutra neće u njoj biti dovoljno mesta ni za taj tvoj Montenegro!

Evo, moj će ti Momčilo dati dve livade pa šefuj njima, igraj se do mile volje, obećavam ti da te niko smenjivati neće, ogradićemo ti despotovinu da goveda ne zalaze u ispašu, samo ljuke (znaju pastiri šta znači) od Crne Gore i glasni se kad zatrebaju nove naterije za Montenegro!

To su valjda iste ona kao i za vibrator, da prostite, pa na njega okači zastavu NATO i pobodi nasred livade- a ti nećemo reći!l

Oli o zadušnicama na grobove svojima, smeš li?

Nisu svi Đukanovići – Milo, al i jedan je dovoljan da stotinu umnih ne mogu popraviti što si učinio, ko besno i pogano dete kad sruši kulu od kockica, pa napravi nešto nakaradno, gde ni jedan deo ne pasuje drugome.

Sreća, nije Crna Gora od „lego“ kockica, samo se ti mani igranja više, ima dece što čekaju na red da je doprave od krša i mora, i onih kosturnica što si nagnao paščad u njih da se posluže…

Imaju i zbog čega, danas se slavi, jel da?

(Dva u jedan)

 

Mihailo Medenica

Izvor: NSPM.rs