Neverovatno pitanje koje PROTRESA do SRŽI! A rešava ga higijenolog!

NIKOLA TESLA JE BIO PRONALAZAČ!

Ko je bio Nikola Tesla – naučnik ili pronalazač?

Uvreženo je da se za Nikolu Teslu navodi da je bio naučnik. „Politika“ tu nije izuzetak u svim svojim tekstovima o ovom velikom čoveku.

Međutim, to nije tačno!

Nikola Tesla je bio velik pronalazač, slično Tomasu Alvi Edisonu i Alfredu Nobelu. Ono što im je zajedničko, to je genijalnost.

Ko je bio Nikola Tesla - naučnik ili pronalazač

Ko je bio Nikola Tesla – naučnik ili pronalazač?

Druga zajednička karakteristika im je da su formalno bili neobrazovani. Edison nije završio ni Osnovnu školu iz koje je izbačen kao potpuno smušen dečak čije misli su stalno vrudale. Obrazovala ga je majka kod kuće, a dalje je nastavio samostalno obrazovanje čitanjem. Nobel je uspeo da završi samo Osnovnu školu.

Nikola Tesla je završio Gimnaziju u Karlovcu gde je već iskazivao genijalnost u matematici. Iz Politehnike, u Gracu, izbačen je jer nije položio ispite a teško se sukobio s jednim od profesora oko koncepcije motora na jednosmernu struju.

Najvažnija razlika između pronalazača i naučnika je da pronalazač izmišlja tehniku, a naučnik otkriva prirodu. Zato je za pronalazaštvo apsolutno neophodan dar, tj., genijalnost. S tim se rađa, to se ne može naučiti.

Za naučnika je apsolutno neophodno visoko obrazovanje, tj., doktorat. Rezultat rada pronalazača je patent, dok je rezultat rada naučnika naučni članak. Tesla nije objavio nijedan naučni članak, ali je, zato, prijavio na desetine revolucionarnih patenata od kojih je najpoznatiji indukcioni motor. Zato mislim da je uputno za Nikolu Teslu uvek navoditi da je bio velik pronalazač.

Napisao: prof. dr Goran Belojević, redovan profesor Univerziteta u Beogradu

Izvor: politika.rs

Priredio: pf Velibor Mihić

oOOo