Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Čovek Nauka

Ko je bio Nikola Tesla – naučnik ili pronalazač?

 

Neverovatno pitanje koje PROTRESA do SRŽI! A rešava ga higijenolog!

NIKOLA TESLA JE BIO PRONALAZAČ!

Ko je bio Nikola Tesla – naučnik ili pronalazač?

Uvreženo je da se za Nikolu Teslu navodi da je bio naučnik. „Politika“ tu nije izuzetak u svim svojim tekstovima o ovom velikom čoveku.

Međutim, to nije tačno!

Nikola Tesla je bio velik pronalazač, slično Tomasu Alvi Edisonu i Alfredu Nobelu. Ono što im je zajedničko, to je genijalnost.

Ko je bio Nikola Tesla - naučnik ili pronalazač
Ko je bio Nikola Tesla – naučnik ili pronalazač?

Druga zajednička karakteristika im je da su formalno bili neobrazovani. Edison nije završio ni Osnovnu školu iz koje je izbačen kao potpuno smušen dečak čije misli su stalno vrudale. Obrazovala ga je majka kod kuće, a dalje je nastavio samostalno obrazovanje čitanjem. Nobel je uspeo da završi samo Osnovnu školu.

Nikola Tesla je završio Gimnaziju u Karlovcu gde je već iskazivao genijalnost u matematici. Iz Politehnike, u Gracu, izbačen je jer nije položio ispite a teško se sukobio s jednim od profesora oko koncepcije motora na jednosmernu struju.

Najvažnija razlika između pronalazača i naučnika je da pronalazač izmišlja tehniku, a naučnik otkriva prirodu. Zato je za pronalazaštvo apsolutno neophodan dar, tj., genijalnost. S tim se rađa, to se ne može naučiti.

Za naučnika je apsolutno neophodno visoko obrazovanje, tj., doktorat. Rezultat rada pronalazača je patent, dok je rezultat rada naučnika naučni članak. Tesla nije objavio nijedan naučni članak, ali je, zato, prijavio na desetine revolucionarnih patenata od kojih je najpoznatiji indukcioni motor. Zato mislim da je uputno za Nikolu Teslu uvek navoditi da je bio velik pronalazač.

Napisao: prof. dr Goran Belojević, redovan profesor Univerziteta u Beogradu

Izvor: politika.rs

Priredio: pf Velibor Mihić

oOOo

2 komentara

  • Naravno da Tesla nije bio naučnik. Zvati se danas naučnikom ne znači obavezno i razumeti rad prirode. U većini slučajeva dovoljno je nadreligiozno verovati u „opšteprihvaćene Istine“ koje nemaju ama baš nikakvo utemeljenje u zdravom razumu, naučiti napamet da materijalna tela imaju moć da se međusobno privlače na daljinu kroz potpuno prazan prostor, da bezobličan, potpuno prazan prostor, koji nema nikakvu strukturu, može da se zakrivljuje, sabija, samoproždire do nestajanja i potom ponovo vaskrsne u mističnom Velikom prasku i sve to papagajski ponavljati za platu, titule, ugled, priznanja, slavu… Naravno, u istine koje nastaju „preovlađujućim mišljenjem u nauci“ ne sme se sumnjati ni po koju cenu. Nauka se više bavi nametanjem ograničenja nego otkrivanjem istine. Mudri ljudi samo smetaju. Razmišljanje izvan zadatih okvira je i danas zabranjeno, baš kao u Teslino vreme, i zato je tužno da o Teslinoj veličini najčešće sude disciplinovani umovi, koji od neprekidnog učenja „opštepriznatih hipoteza“ nisu nikada stizali da samostalno i potpuno slobodno razmišljaju o smislu vaskolikog postojanja. Ako još uvek nije zabranjeno baviti se zabavnim proročanstvima, krajem dvadeset trećeg veka, svet će konačno shvatiti da mrtav, bespotencijalan, potpuno prazan prostor ne može nikada i ni pod kakvim uslovima da postane ambijent stvaranja i beskonačnog ispoljavanja materije, uma i duha.

  • Ovaj clanak je kao i ceo svet kada prica o izumima, inovacijama i pronalazcima ne shvaca da „Izumljivos“ nepostoji. Izumi jednostavno ne postoje jeli nacin na koji inovatori razvijaju novu tehniku je, sa spajenjem vec poznatih koncepta. Ne postoji ni jedan slucaj koji bi moglo da se pokaze da je nesto novo izmisljeno gde nema vec poznatih principa. Pogledajte: „Invention Does not exist“ http://www.britic.com/?p=572848

    Branko R Babic.

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280