KUVANI KUPUS I KELNER JOCA

Istinita priča iz života 80-ih godina u doba socijalizma i recept za kuvani kupus zvani Varalica

 

Početkom osamdesetih, tata i sin povremeno su odlazili na ručak u kafanu Proleće, jer im je majka-žena preminula u roku tri dana i tako ih prepustila da se sami snalaze, a posebno oko hrane. Jeli su kuvana jela i to im je, bar na neko vreme, bila zamena za Ljubičinu domaću hranu. Otac je radio i nije ni mogao da kuva, sve i da je hteo, a nije. Stari kov, žena je za to da kuva i ostalo po kući.

Kuvani kupus i kelner Joca

Tako jednog lepog prolećnog dana oko 14 časova, jer je bilo vreme ručku, oni uđoše u pun restoran i pošto se tu nije sedelo duže od jednog ručka, pića i kafe, odmah se praznio sto za druge, gladne posetioce. Kao da je bio prećutan dogovor među gladnim kolegama i to je uredno ispoštovano. Čekajući možda desetak minuta, iščekujući prvi sto da se oslobodi, i eto gosti sada sa već punim stomacima platiše i odoše. Brže bolje otac i Jovan sedoše za isti.

U restoranu je u sali za jelo, bilo oko 7 astala, plus 4-5 u prvoj sali, koja je više služila za piće, ali se po potrebi i tamo jelo. To su bile “zlatne“ osamdesete, kada se to i moglo priuštiti.

Konobara u sali za jelo u smeni bilo je dvoje, ali kada oni gladni sedoše za sto, niko da im priđe i pita šta biste jeli i pili.

U velikoj gužvi primetili su i Jocu, četrdesetak godina prevejanog kelnera, koji je često bio pod gasom, verujem da je reč o tada najviše ispijenom Rubinu. Koliko čašica mu je bilo potrebno da ne vlada u punoj meri kelnerajem, niko sem šankera, verovatno nije znao. Prvi put, drugi put i treći put uz jasno izvikivanje imena “Joco“, on se smilovao, a možda i sažalio na njih.

“Izvol’te“, a u očima i govoru videlo se da je gasovit-pripit ili podnapit, ovo drugo je ziherica. Sin se odvaži, pošto je već pogledao sa ocem meni, odluka je brzo pala – kuvani kupus. Kupus i dva mala piva. Okrenu se Joca, kao da je otišao u kuhinju? Prođe desetak minuta, a podnapitog Joce nema.

Pa to je gotovo, kuvano jelo, kuvar treba samo iz kazana da sipa u dva tanjira. Videvši Jocu kako se izgubljeno kreće po sali oni ga podsetiše i to dva puta. Konačno, evo njima jelo toplo, ali Joca prišavši do njih samo spusti na astal dva mala tanjira sa svežom kupus salatom.

Otac i sin se pogledaše, već ljuti na jadnog Jocu kog je ko zna kakva muka snašla, pa je na poslu, na poslu “morao“ da pije! Sačekali su ga još desetak minuta dok se on muvao i raznosio drugima samo njima ne.

Došavši do njih, sin mu je očitao bukvicu i ljutito mu saopštio da oni žele da ručaju.

“Joco, pa kupus da ručamo, vrati ovu salatu“.

U novih deset minuta sve se ponovilo kao ranije. Ono što je izazvalo, pored ljutnje i buke koja je sličila škripanju zarđalih vrata u crevima, bio je smeh na njihovim licima. Svaki put kada se pojavio i izazvao sreću u njima, evo nam ručka, on je pomno razgledao oko sebe sve astale i pošto, sada sa sigurnošću znamo, nije znao ko mu je naručio kupus salatu, ostavio je ocu i sinu. Tako je bilo, ponavljam dva puta, došavši do njihovog stola doneo je ona dva tanjira sa istom salatom i samo ih ostavio pred njih i brzo pobegao. Deset minuta novih uz veliku nervozu, pa ostaće gladni. Treća sreća, kaže narod, treči put, Bog pomaže, kao da On čeka i broji na prste da ispuni magični broj tri. Joca naposletku nosi kuvani kupus, nema veze što je sad već vreme za večeru i onolike gužve nema, oni su se brzo prihvatili kašika, nebi li što pre podmazali ona vrata što škripe u crevima.

To je bila samo jedna slika socrealizma u Beogradu.

Zoran Lazarević

—-

RECEPT ZA KUVANI KUPUS (VARALICA)

Potrebno je:

20 listova kiselog kupusa,

300 g slanine,

300 g suvog mesa od buta,

2 glavice belog luka,

3 kašike masti,

2 kašike brašna,

4 lovorova lista,

so i biber

Način pripreme kuvanog kupusa

Listove kupusa odvojiti od glavice, dobro oprati da se slanost smanji, drške odseći, zatim ih staviti u hladnu vodu. Slaninu i meso iseći po dužini na tanke šnite. U svaki list kupusa staviti po šnitu mesa i slanine, preko toga još jedan list i lagano uvijati kao kupusnicu (sarmu), dok se potroši sav materijal, pa slagati u posudu u kojoj će se kuvati. Zatim naliti litar vode i kuvati na tihoj vatri nekoliko sati. Na masti propržiti brašno, dodati sitno iseckani beli luk i začiniti zaprškom. Staviti u pećnicu i zapeći. Služiti kao glavno jelo.

 

Milijan Stojanić