Mačka se vratila kući posle 10 godina!…

A SAZNAJTE I PRAVI RAZLOG!…

 

Jedna mačka se vratila vlasniku u Bretanji, na zapadu Francuske, posle višegodišnjeg odsustva iz kuće! – prenosi francuska televizija.

Mačka se vratila kući posle 10 godina

Mačka Oliva, vratila se gazdi posle deset godina…

– Došla je i samo se mazila oko mojih nogu. Prepoznao sam je po očima. To je naša mačka, vratila se kući. To je Oliva – rekao je veselo gazda ljubimca Patrik Le Ru.

Televizija „Frans 2 TV info“ prenosi izjave stručnjaka da je gazda prepoznao mačku, ali se postavlja pitanje: da li je životinja prepoznala gazdu?!…

Zbog udobnosti…

– Kod životnja su drukčiji oblici pamćenja nego kod ljudi. Mačke i psi prepoznaju gazde po izgledu, a posebno po mirisu. Međutim, mačke se vraćaju kući ne zbog ljubavi prema gazdi već zbog udobnosti i lepih navika koje su imale – rekla je veterinarka Valeri Dramar, specijalistkinja  za kućne ljubimce.

Prema njenim rečima, mačka može da prepozna gazdu i posle deset i više godina, ali je za to vreme stvorila nove navike.

– Mačka će se vratiti starom domu ako je proterana s nove teritorije. Životinja tad, u sećanju, prepoznaje starog gazdu i ponovo se u njoj budi vezanost koja nije ljubav kako to ljudi zamišljaju – dodala je veterinarka.

Francuzi mnogo vole da imaju kućne ljubimce kojima posvećuju izuzetnu pažnju. Najviše drže pse, mačke, zečeve, morske prasiće i ptice.

Priredio: V. V. Mihić, pf

Izvor: blic.rs

oOOo