Tako su nas lečile naše bake…

LEK PROTIV PREHLADE

Mnogi od nas, naučili su, još u detinjstvu, od starijih članova porodice, razne trikove kako da spreče ili izleče prehlade i grip. Bolno i crveno grlo, zapušen nos, sekret iz nosa, temperatura i groznica, uspešno se mogu otkloniti namirnicama iz kuhinje, po receptu naših baka: sve prirodno!…

Narodni lek protiv prehlade naših baka

Neki od ovih prirodnih lekova nisu baš najukusniji, ali su,  svakako, delotvorni i mogu da vam pomognu da se što pre vratite u top-formu. Sezona prehlada i virusnih infekcija je pred nama, pa dobro zapamtite recepte za lekove koje vam danas predstavljamo, a koje lako i jevtino možete da napravite i sami. Ako ove lekove počnete da koristite već pri prvim znacima bolesti, uveliko ćete ublažiti simptome i brže se oporaviti.

Para – Limun i vitamin C…

S prvim znacima prehlade povećajte unos vitamina C na jedan gram tri puta dnevno. Parite se nad toplom vodom u koju ste stavili limunov sok koji deluje kao prirodan  antibiotik. Inhalirati se možete i esencijalnim uljima eukaliptusa, majčine dušice, bora, limuna i lavande. Stavite po kap od svakog ulja u činiju vrele vode i na taj način pročistite organizam. Pariti se možete i čajem od kamilice, nane ili bosiljka, koji, takođe, blagotvorno pomažu disajnim organima.

Lukom protiv prehlade…

Ovaj prirodan antibiotik od belog luka uspešno leči gotovo sve vrste prehlada. Međutim, imajte u vidu da beo luk kuvanjem gubi lekovitost, pa je najbolje, jesti ga sirovog za vreme prehlade. Najbolje je da 1-2 čena sitno seckanog belog luka stavite u trećinu čaše vode i popijete odjednom.

Takođe, od crnog luka možete napraviti i sirup protiv kašlja. Stavite šest iseckanih glavica crnog luka u posudu i dodajte pola šoljice meda. Kuvajte polako na laganoj vatri dva sata, a zatim procedite. Uzimajte u redovnim rokovima, po mogućstvu toplo.

Propolis i med protiv kašlja…

Propolis sadrži bogatu mešavinu vitamina B i minerala zbog čeg je odličan lek protiv kašlja. Kašičica meda pre spavanja, takođe, može da uveliko umiri kašalj. U med možete dodati i izdrobljen beo luk.

Limun i med za upaljeno grlo…

Topla mešavina od limuna i meda, delotvoran je lek protiv bolnog i crvenog grla. Grgoljajte što topliju tečnost, i na taj način ubijte klice. Grlo možete ispirati i prokuvanom slanom vodom kojom bi trebalo više puta tokom dana da ispirate grlo.

I eto proleća!

Izvor: lepotaizdravlje.rs

Priredio: pf V. V. M.

oOOo