NAŠI U BELOM SVETU…

Olivera Ivanović je dokazala da ceo svet može da bude dom!

 

Olivera Ivanović (24) je uspešan student, a danas živi i radi u Nemačkoj u razvojnom timu velike kompanije. Ipak, svoja dostignuća ne meri pečatima na diplomi – već onima u pasošu. Za samo pet godina, ova izuzetna devojka je živela u osam različitih stanova sa 24 cimera iz 10 zemalja sveta. I možda je na korak da otkrije šta je pokreće …

Naši u belom svetu - Olivera Ivanović

Olja trenutno radi na relaciji Nemačka – Belgija, Foto: Privatna arhiva

Sloboda je u kretanju, smatrali su mislioci dvadesetog veka, ali njihove teorije Olja, kako je prijatelji zovu, ne mora da piše – ona ih živi.

– Želja da se otisnem u svet počela je dvomesečnom praksom u Turskoj, studirala sam godinu dana na Floridi, a sada radim na relaciji Nemačka – Belgija. Mada, moja žeđ za kretanjem počela je još u Beogradu. Često sam se selila, nije me držalo mesto – otkriva Ivanovićeva za “24 sata”.

Naši u belom svetu - Olivera Ivanović 2

Iskustva su uvek vrednija od materijalnih dobara, smatra Olja, Foto: Privatna arhiva

Čak i kada bi se nakratko skrasila na jednoj adresi, njena dnevna soba zbog cimera raznih kultura više bi ličila na aerodromski terminal.

– Život sa novim ljudima nije lak, posebno kad cimerkama iz Kine ne možeš da objasniš zašto šećer ne ide u paradajz. Njima je to voće. Usput saznaš da u Turskoj prodaju puding od piletine, ili da je u Nemačkoj sasvim prihvatljivo piti alkohol na poslu. Baš kao što je to meni čudno, tako sam i ja njima zanimljiva i drugačija, ali to je divno. Nikada ne možete ostati ista osoba ako ste živeli na različitim kontinentima i družili se sa ljudima čije zemlje niste znali da pokažete na mapi – kaže ova mlada žena.

Iskustva su uvek vrednija od materijalnih dobara, kaže Ivanovićeva, i lakše ih je nositi sa sobom. A njoj bi za uspomene i najveći kofer bio mali.

– Koledž u kojem sam bila u Americi nalazio se u okviru nacionalnog parka Everglejds na Floridi što je rezultiralo time da svakodnevno gledamo aligatore, rakune i egzotične zmije kako hodaju po kampusu. Ipak, gde god da sam otišla najvažnija lekcija koju sam naučila u poslednjih par godina jeste da sreću sami stvaramo. Ako se svemu radujete i na sve gledate pozitivno onda ćete biti srećni gde god da odete, ako ste sami sebi teški bićete tužni i na najlepšem mestu na svetu – iskrena je svetska putnica.

Ipak, ma koliko volela putovanja, naglašava da je motivacija podjednako bitna kao destinacija.

– Ono u šta zaista verujem je da odlazak radi odlaska nikada nije rešenje. Svakome bih preporučila da bar jednom živi van zemlje, čak i ako iskustvo ne bude pozitivno bar će biti lekcija. Ne eliminišite mogućnosti samo zato što na prvi pogled deluju nemoguće. Ako vam vršnjaci kažu da ne možete da dobijete neki posao/praksu/školarinu to je odraz njihovih strahova, i razlog više da aplicirate jer verovatno dosta ljudi neće. Ne dozvolite da vas bilo ko obeshrabri, da biste postigli ono što želite potrebno je da jedna osoba veruje u vas, a to ste vi sami. Nemojte da se opterećujete isključivo prosekom, ne dozvolite da formalno obrazovanje stane na put vašem svakodnevnom usavršavanju. Završila bih rečenicom koju jedna od mojih najboljih drugarica često pominje: “Mogućnosti se pružaju, prilike stvaramo sami”.

 

Izvor: 24sata.rs

Priredio: V. V. Mihić

oOOo