ODLAZAK U LEGENDU

Beogradski radio Studio B je dobio novog vlasnika i novu programsku šemu. Piše o tome Zoran Modli

Tek da svima bude jasno: od ponedeljka 14.12.2005 se ukidaju sve muzičke emisije na Studiju B. Zbogom radiju kakav pamtimo, dobar dan radiju kakav još nije bio. A kakav će biti – nije teško pretpostaviti. Privatizacija čini svoje, a sredovečni mladoženja, ma koliko rafiniranog ukusa bio, nije mogao da bira.

Zoran Modli - Nestaje radio Studio B koji smo znali

Zoran Modli i kolege iz radia Studia B

Svakako, s novim vlasnikom (Maksmedija) od ponedeljka dolazi ne samo kvalitativna, nego i kvantitativna redukcija muzike na Studiju B, pri čemu slušaoci dobijaju nedodirljivu plej listu od svega nekoliko stotina pesama UKUPNO, i to do kraja meseca (?!) „Diskomer“ će na mišiće opstati do Nove godine, a zatim adio i njemu. Problem je što će radio Sudio B izgubiti i ono poslednje po čemu je još ostao prepoznatljiv poslednjih godina i nakon četiri i po decenije udarničkog rada – osobenu muzičku matricu. Nažalost, otrežnjujuća stvarnost kaže da će premalo ljudi žaliti za „onim“ Studijom B; tačno je da to jesu pravi slušaoci, ali novokomponovanih (onih koji ne slušaju, nego samo osluškuju radio) mnogo je više i vrlo su ravnodušni prema svemu što reprodukuje zvuk bez slike. Pokazalo se da je i B92 vrlo brzo zaboravljen (mada je samom sebi uterao autogol mesecima pre ukidanja), pa će novu generaciju osluškivača radija, umesto Studija B, relativno uspešno zadovoljavati neki novi „Play“, ovog puta B. Tranzicija medija prepuna je šahtova u koje beznadežno upada svako ko na njih naleti felnama sa prečnikom manjim od standardnog poklopca.

Davno smo se oprostili od ovog Studija B sa fotografije iz 1974, gde smo nas troje u studiju na osmom spratu „Borbine“ zgrade, a u iščekivanje skore selidbe u „Beograđanku“. Branka više ne donosi na program planove reklama za emitovanje, ja više ne držim u naručju naramke muzičkih blokova sa hitovima na 19 cm/sec (srećom, te je nekoliko meseci kasnije u moje naručje pala baš Branka! :-) ), a tonac Srba Jovanović odavno više ne odapinje reglere na tonskoj mikseti, pa još ručne izrade. Zaboravićemo i na muziku sa vinila, magnetofonskih traka, cedeova, digitalnih kaseta i na kraju SSD-ova, koju su godinama (sada već i vekovima) s ljubavlju pakovali Borjan, Sloba, Falstaf, Vučko, Dragan, Aca, Desa, Jadranka, Joca, Dejana, Veljko, Svetlana… i ko zna ko sve još.

Komandu od ponedeljka preuzima gospodin Jazzler. Oni koji ne pamte svetlu istoriju radija Studija B, reći će: „Pa dobro. A ko je taj?“

Oni koji pamte, naježiće se …

 

Zoran Modli