Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Duhovnost

Pesma pri okretanju slavskog kolača za slavu

 

U SLAVU SLAVE

Kako glasi pesma pri okretanju slavskog kolača u crkvi na dan slave

 

Kada se slavi slava porodica za slavu sprema slavski kolač, žito i vino i nosi u crkvu na osveštanje i lomljenje. U trenutku kada sveštenik uzme slavski kolač u ruke i na njega svi članovi porodice stave ruke, slavski kolač se okreće uz pesmu. Malo ko od vernika zna koja se pesma peva pri okretanju slavskog kolača. Zato pesmu dajemo u nastavku.

 Pesma pri okretanju slavskog kolača za slavu

Takodje, skrećemo pažnju pravoslavnim vernicima koji slave slavu da se tog dana porodično ide u Crkvu ne samo na osvećenje i lomljenje slavskog kolača već i na liturgiju. Mnogi samo dodju u crkvu i osveštaju kolač i žito a onda trkom kući. To im nije na korist duše, već na štetu, jer se ponašaju kao licemeri i fariseji koji formalno obavljaju rituale iz neke „tradicije“ i komforne navike. Osvećenje slavskog kolača nije nikakav folklor i narodni običaj već duhovni čin blagodarenja krsnoj slavi, kao što se kroz post zahvaljujemo Bogu za sve Njegove darove.

Treba znati da stajanjem na liturgiji u dan vaše slave vi svojim prisustvom i zajedničarenjem u molitvi odajete zahvalnost svojoj krsnoj slavi i svetitelju koji taj dan prestoluje i koji čuva vaš dom. Na liturgiji se dobija blagodat vašeg sveca zaštitnika kuće. Ko to ne razume, ne razume ni zašto lomi kolač u crkvi za slavu.

Kako možete očekivati pomoć od svog sveca zaštitnika i da vam on bude prisutan u domu kada ga ne poštujete?

Pesma pri okretanju slavskog kolača

Svjati mučenici ihže dobrije
stradalčestvovavščesja i venčavšesja
molitesja ko Gospodu
pomilovatisja dušam našim.

Isaije likuj Djeva imjet vo črevje
i rodi sina Emanuila Boga že i čelovjeka
vostok imja jemu
Jegože veličajušče Djevu ublažaem.

Slava Tebje Hriste Bože
apostolov pohvalo, mučenikov opravdanije
ih že propovjed
Trojica jedinosuščnaja.

 

Vikarni Episkop hvostanski Atanasije o smislu i značenju rezanja i okretanja slavskog kolača

11 komentara

 • Nebih da ulazim u polemiku sa autorom gornjeg teksta, ali reći da ko neprisustvuje liturgiji nemože dobiti blagodet svoga sveca kojeg slavi, je u najmanju ruku pretnja ili ti prinuda. Poštovati svoga sveca, i kroz njega Boga našeg, se iskazuje kroz mnoga druga dela našeg duha a ne samo od pukog prisustva liturgiji. Rekao bih; duša pre svega i vera u ono što želiš pružiti drugom. Koliko li samo njih prisustvuje liturgijama iz čistog pomodarstva i skretanja pažnje na sebe, a ne mese kolač kod kuće i slave po kafanama i restoranima.Neka mi Bog oprosti ako Ja iz neznanja, i bez loše namere, zgreših.

 • Грешиш брате Милета . Хришћанин је онај који Христа носи у срцу ,а он у његово срце улази кроз речи Јеванђеља које се читају на Светој Литургији. Хришћанин једва и да може да издржи једну седмицу без Свете Литургије , жедан речи Христове ка извору живе воде жури . Хришћанство се испуњава кроз заједничарење. Заблуда је да можеш сам , да се сналазиш сам и те приче душевне које наводиш . Тако се најчешће страда јер се одвајаш од тела цркве (верног народа ) и од саме главе Цркве ( христа ) . Може ли прст сам по себи да живи кад се одсече од тела ? Или уво , нос ….. И сатана је био Христов анђео док га гордост није навела на мисао да може сам . Чувај се брате Милета , Хришћанска вера ја много дубља но што ми мислимо , није то само колач и славска свећа , и ја тако мислих некад , бејах слеп . Господ нека ти добро да .

 • И узгред ради се о молитви , а не песми .Уби нас тај пинк па само нам звездице и песмице у глави.Далеко смо ми од Христа .

 • Da bi pravilno delao hrišćanin mora da ispravno misli, to jest da ima celomudrije i da nije ohol i gord.

  Krsna slava je proslavljanje svetitelja zaštitnika kuće, cela slava i sve ono nje je njemu posvećeno, on je bitan na slavi a ne gosti a najmanje domaćin koji bi da se pokaže.

  Ako proslavljamo i zahvaljujemo se svetitelju na njegovoj zaštiti i blagoslovima koje daje domu, onda je očigledno da se njegov blagoslov dobija učešćem na liturgiji na dan njegove slave, jer je on prisutan na toj liturgiji i jer je on postao svet učešćem na liturgijama i molitvama a ne gošćenjem gostiju. Svetitelj nije bio ugostitelj nego molitvenik koji nije propuštao molitve.

  Ako to ne razumete i mislite da blagoslov od svetitelja možete da dobijete tako što ćete raditi ono što vi gordo hoćete i zamišljate a ne ono što je iskustvo i pouka crkve, onda vam je teško pomoći.

  Svetitelji su bogatstvo crkve i deo naše sabornosti na Svetoj liturgiji a ne ekskluzivno vlasništvo umišljenog pojedinca.

  Ko na svoju slavu ode u crkvu samo da osvešta kolač a ne ostane na liturgiji, može sebi da postavi pitanje zašto bi ga svetitelj blagoslovio zbog lenjosti i konformizma kad Sveti nikada ne bi propustio liturgiju.

  Lenjost, samougadjanjei konformizam niko ne ceni u duhovnom svetu.

 • Pomaze Bog svima ,

  Zelim da cestitam svim pravoslavnim Hriscanima Svetog Nikolu.Radujte se
  Za mene je ovaj sajt, duhovna Basta divan, svi tekstovi nose prave reci Utehe , Miira i Pravde i meni ova Basta Balkana zedj ugasi svakdonevno.
  Neizmerno je to bogatstvo, najvece da ima Vere Nade i LJUBAVI , odakle je sve , pocelo i nastalo, u Svetome pismu i na svetoj Bozijoj Liturgiji.
  Zakljucila sam da kad pomislimo da sam nesto u Zivotu, vidim da sama sam nista, ipak,,
  ,Istina je da je neko Rekao Raduj se i i isti prvo Nebesko Carstvo.
  dok citam po ovoj duhovnoj Basti, ja zaista imam samo lepe reci , koje mi duboko dotaknu srce ,i obnove me da se , da mi bude dobro nakon toga.

 • Потребно је испуњавати и тзв. формалности, али и садржајно практиковати духовност. Зашто би то посматрали одвојено и давали предност једном или другом? Жива душа је целина и ваљало би следити тој целовитости, у Христу, ако сте верујући.

 • Браћо и сестре користите само ћирилицу и читајте текстове које аутори пишу ћирилицом. Ова „песма уз окретање славског колача“ није песма него тропар уз резање славског колача и треба замјенити другу и трећу строфу и правилно пјевати тропар. С Богом.

 • Богати осиромахашу….дали неко зна текст на старо-словенском? ,,Благодарим!

Ostavite komentar

https://www.bastabalkana.com/wp-content/uploads/2019/04/Dr-Milena-Šćepanović-proktolog-hirurg-ordinacija-Proktomed.jpg
Golden Sweden Bitter GIF baner 336x280