U SLAVU SLAVE

Kako glasi pesma pri okretanju slavskog kolača u crkvi na dan slave

 

Kada se slavi slava porodica za slavu sprema slavski kolač, žito i vino i nosi u crkvu na osveštanje i lomljenje. U trenutku kada sveštenik uzme slavski kolač u ruke i na njega svi članovi porodice stave ruke, slavski kolač se okreće uz pesmu. Malo ko od vernika zna koja se pesma peva pri okretanju slavskog kolača. Zato pesmu dajemo u nastavku.

 Pesma pri okretanju slavskog kolača za slavu

Takodje, skrećemo pažnju pravoslavnim vernicima koji slave slavu da se tog dana porodično ide u Crkvu ne samo na osvećenje i lomljenje slavskog kolača već i na liturgiju. Mnogi samo dodju u crkvu i osveštaju kolač i žito a onda trkom kući. To im nije na korist duše, već na štetu, jer se ponašaju kao licemeri i fariseji koji formalno obavljaju rituale iz neke „tradicije“ i komforne navike. Osvećenje slavskog kolača nije nikakav folklor i narodni običaj već duhovni čin blagodarenja krsnoj slavi, kao što se kroz post zahvaljujemo Bogu za sve Njegove darove.

Treba znati da stajanjem na liturgiji u dan vaše slave vi svojim prisustvom i zajedničarenjem u molitvi odajete zahvalnost svojoj krsnoj slavi i svetitelju koji taj dan prestoluje i koji čuva vaš dom. Na liturgiji se dobija blagodat vašeg sveca zaštitnika kuće. Ko to ne razume, ne razume ni zašto lomi kolač u crkvi za slavu.

Kako možete očekivati pomoć od svog sveca zaštitnika i da vam on bude prisutan u domu kada ga ne poštujete?

Pesma pri okretanju slavskog kolača

Svjati mučenici ihže dobrije
stradalčestvovavščesja i venčavšesja
molitesja ko Gospodu
pomilovatisja dušam našim.

Isaije likuj Djeva imjet vo črevje
i rodi sina Emanuila Boga že i čelovjeka
vostok imja jemu
Jegože veličajušče Djevu ublažaem.

Slava Tebje Hriste Bože
apostolov pohvalo, mučenikov opravdanije
ih že propovjed
Trojica jedinosuščnaja.

 

Vikarni Episkop hvostanski Atanasije o smislu i značenju rezanja i okretanja slavskog kolača