POSLERATNI MASONSKI SIMBOLI U BEOGRADU

Sigurno ste bezbroj puta prolazeći ulicama Beograda primećivali određene simbole na zgradama i na samim ulicama, a nekada ste se možda i zapitali šta ti simboli znače. Mnogi od njih pripadaju masonima ili slobodnim zidarima.

 

Srpski masoni su se školovali u najboljim francuskim univerziteima i nakon rata su odlučili da izgrade društvo kakvo su videli u Evropi iz svojih podstanarskih smeštaja Pariza, Sen Denija, Nice. Masonerija nije bila nešto nepoznato u ovim krajevima. U godinama pred izbijanje Prvog srpskog ustanka mnogi znameniti Srbi, poput ustaničkih vojvoda Janka Katića i Alekse Nenadovića, mitropolita Melentija, Dositeja Obradovića su bili pripadnici masonskih loža.

2yxpys1

Pod pokroviteljstvom kralja Aleksandra koji je i sam bio mason i Beograd je postao važna tačka na mapi masonske Evrope. Godine 1926. u Beogradu je održan kongres svih najvažnijih loža slobodnih zidara. Đorđe Vajfert, beogradski industrijalac, je bio pokrovitelj ovog kongresa. Na kongresu je učestvovala i velika loža Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca “Jugoslavija”. Nakon ovog kongresa skoro sve kuće uglednih Beograđana izgrađene tokom dvadesetih i tridesetih godina ponela su jasna masonska obeležja.

Gde se nalaze obeležja masona u Beogradu?

  • Na fasadi kuće u ulici Svetog Save broj 10 nalazi se najpoznatiji masonski simbol ukrštenog trougla sa šestarom.
  • Simbol ukrštenog trougla se nalazi na vrhu fasade na zgradi Damjana Brankovića, u Bulevaru oslobođenja broj 2. Kuću Damjana Brankovića je projektovao čuveni arhitekta Dragiša Brašovan, i sam slobodni zidar.
  • Prepoznatljivi masonski simboli mogu se videti i na oronuloj fasadi na zgradi na uglu ulica Nušićeve i Majke Jevrosime.
  • Velika skulptura žene sa bakljom u ruci, koja se nalazi na vrhu kupole na zgradi Vlade Srbije, nastala je sa idejom sličnom onoj koja je vodila francuske masone pri izradi Kipa Slobode koji se danas nalazi na ulazu u Njujoršku luku. Slika ove skulpture danas se nalazi kao hologram na novim ličnim kartama građana Srbije.
  • Masonski simboli su jasno vidljivi i na renoviranoj fasadi zgrade nekadašnjeg Ministarstva pošta u Palmotićevoj ulici.

Legenda kaže da je kralj Aleksandar Karađorđević želeo da Beogradu pruži ogromno masonsko obeležje. Želeo je da to obeležje izgradi na Avali. Ivan Meštrović, takođe mason, je trebalo da napravi projekat za ovaj poduhvat. Problem je bio što su se na njenom vrhu nalazili ostaci utvrđenog grada Žrnova. Kralj je naredio da se u seriji miniranja srednjovekovne zidine potpuno unište. Izdrađen je monumentalnog stepenastog hrama Neznanom junaku koji Avali daje potpuno piramidalni izgled. Ostala je sačuvana fotografija kralja Aleksandra kako postavlja kamen temeljac za spomenik sa srebrnim čekićem u ruci, još jednim masonskim simbolom.

Spomenik_Neznanom_junaku_2

Masonske tajne daju Beogradu novu dimenziju. Najbolje je rezervisati udoban apartman u Beogradu krenuti ulicama koje kriju mnogo misterioznih priča iz posleratnog vremena.