I BI SVETLOST SIJALICE

Zašto se na buvljaku u Beogradu prodaje pregorela sijalica za 10 dinara i čemu služe takve sijalice

 

Svi znamo da sijalica svetli u mraku i donosi nam svetlost. Ispravna sijalica tera mrak. Medjutim, jedan iznenadjeni nemački turista je fotografisao na buvljaku u Srbiji prodavca koji je prodavao pregorele sijalice za 10 dinara po komadu (možda i 5 dinara, ne sećam se tačno). Bilo mu je čudno da neko prodaje pokvarene sijalice koje ne mogu da emituju svetlost već samo mrak.

Pregorela sijalica za 10 dinara

Ovu priču sam čuo danas, kaže mi prijatelj da je stara par godina i da je obljavljena u novinama. Prepričao mi je priču pa je ovde prenosim, kako se mrak i svetlost sudaraju u Srbiji. Inače ne prepričavam ovakve priče, ali je ova puna tako jasne simbolike koliko je sijalica skupa a duša jeftina za našeg čoveka.

Naime, po priči taj Nemac koji se susreo sa ovakvim bizarnim slučajem da neko prodaje pregorele sijalice nije izdržao a da ne pita prodavca par pitanja.

„Da li vam neko kupuje te sijalice?“ – upita Nemac.

„Naravno, prodam ih s vremena na vreme“ – odgovori prodavac.

„Nije mi jasno, šta će ljudima pregorela sijalica, zbog čega to kupuju kada ne može da se upotrebi za bilo šta“ – upita dalje Nemac.

„A može, kako da ne može – nastavi prodavac – pregorela sijalica zamenjuje ispravnu sijalicu“.

„???“ – nemo i zbunjeno trepće Nemac.

„Uzme naš čovek pregorelu sijalicu, ode u svoju firmu, i kad ga niko ne gleda ispravnu sijalicu zameni sa pregorelom. Pregorelu ostavi firmi a ispravnu sijalicu odnese kući, da mu sija u stanu“ – zaključi prodavac.

I bi svetlost u domu njegovom. Zato Srbija živi u mraku.

 

Zlatko Šćepanović