Za primer – Srbija i može i hoće

CELO SELO SE UDRUŽILO DA URADI NEŠTO – REZULTAT ĆE VAS ODUŠEVITI!

Kad se hoće onda se i može. Selo se udružilo i pokazalo solidarnost na delu



U selu Visoka, na četrdesetak kilometara od Arilja, sve se dešava u i oko škole „Ratko Jovanović“. Znajući da bi njenim zatvaranjem mesto utihnulo, đaci, učitelji i meštani organizuju zajedničke akcije koje su rezultirale:

– zamenom krova na zgradi,

– uvođenjem grejanja,

– renoviranjem mokrog čvora,

– otvaranjem školske biblioteke!…

Selo se udružilo i pokazalo solidarnost na delu

Ništa ih ne može zaustaviti: Vredni đaci u toku radne akcije, Foto: Beba Bojović

Marljivi đaci trenutno postavljaju kablove i stubove koji, pored solarnih panela, čine deo fotonaponskog sistema namenjenog za osvetljenje školskog igrališta. Na ovaj način će umanjiti troškove za električnu energiju, zajedničkim snagama s ekološkim udruženjem „Rzav-God Save Rzav“ i lokalnom samoupravom – pokretačima projekta „U saradnji sa Suncem“.

– Nama je škola sve. Tu nam je biblioteka, sportski tereni, pokrenuli smo školski list „Ðačko pero“, nastupamo i osvajamo nagrade s našom dramskom družinom „Tračak zračak“. Organizujemo Visočke zimske i letnje igre koje okupe oko 300 takmičara. Centar kulturnog, sportskog i edukativnog života je škola. Kad bismo je zaključali, nestalo bi života u našem selu. Zato se borimo da živi zajedno sa nama. Osnovali smo i đačku zadrugu „Zvončić“, spremamo slatko i džemove, uz pomoć čitave Mesne zajednice, sakupljamo lekovito bilje i šumske proizvode, a prihode ulažemo u renoviranje škole – kaže za „24 sata“ đak osmog razreda Darko Milutinović.

Ovaj put im se bukvalno osmehnulo sunce, s obzirom na to da će zahvaljujući solarnoj energiji uspeti da troškove struje svedu na minimum.

– Prevashodno nam je bio cilj da damo doprinos školi jer su njihovi napori da održe ovu prosvetnu ustanovu za svaku pohvalu. S druge strane, obnovljivi izvori energije (sunce, vetar, biomasa), koji su ekološki čisti, u opštini Arilje su, praktično, još uvek ne primenjuju. Pilot projekt „U saradnji sa suncem“ ima za cilj da probudi svest o značaju korišćenja sunčeve energije, a samim tim i važnosti zaštite životne sredine. Doprineće seoskom razvoju, poboljšanju infrastrukture, a na kraju i približavanju turističke ponude Visočke banje – kaže Nataša Milivojević iz udruženja „Rzav-God Save Rzav“.

Izvor: 24sata.rs

Priredio: pf V. V. M.

oOOo