Petarde – opasna zabava – brojne strašne povrede!…

Ljudi, žene, deco – dozovite se pameti!…

STOP PETARDAMA, RAKETAMA I VATROMETU!

 

Lekari i policajci upozoravaju da upotreba petardi, raketa i vatrometa, iako deluje kao bezazlena zabava, može biti veoma-veoma opasna, čak s teškim posledicama! Porast broja povređenih, primetan je pred svaku Novu godinu. Povrede – od opekotine do amputacije!…

Petarde Stop petardama, raketama i vatrometu

Petarde su velika opasnost!

Uprkos upozorenju i pojačanoj policijskoj kontroli, zbog upotrebe petardi, raketa i vatrometa, velikom broju ljudi presednu praznici. Najviše povređenih je među maloletnicima. Iz MUP-a apeluju da se građani mogu dobro zabaviti i na druge načine.

Pirotehnika je strašno opasna!…

Lekari koji se uoči svake Nove godine „sreću“ s najrazličitijim vrstama povreda pacijenata, po ko zna koji put upozoravaju da je pirotehnika, bez kontrole i opreza, veoma opasna!

„Ja sam imao priliku da zbrinjavam dete kom je eksplodirala petarda neposredno posle paljenja, ono što je najgore, ono što se ne očekuje, taj efekt je strašan i psihički traumatičan i dovodi do invaliditeta!“ – rekao je dr  Milenko Čančović, načelnik Odeljenja dečje hirurgije u Užicu.

Dr Branislav Trifunović, specijalist dečje hirurgije beogradske Univerzitetske dečje klinike, kaže da je porast povreda tokom praznika primetan.

„Generalno – imamo trend porasta povreda od petardi. To jesu trajne povrede i mogu da nastanu od blažih povreda koje ne ostavljaju neke posledice do veoma teških povreda koje mogu da dovedu do amputacije prstiju, trajnih oštećenja vida, sluha i većih ožiljaka!“ – kaže dr Trifunović.

Povrede od petarde povredjena šaka

Povrede od petarde

Najčešće stradaju deca…

Prodaja pirotehničkih sredstava za zabavu, dozvoljena je, samo, u posebnim prodavnicama, uz sertifikat o bezbednosti, ali se na ulicama, ipak, prodaje roba sumnjivog porekla. Kupci su, uglavnom, deca.

Pre godinu dana, zbog ilegalne prodaje pirotehničkih sredstava, podneto je više od 130 prekršajnih prijava i zaplenjeno, čak, 18 tona (!) pirotehnike, najviše do sad!…

Video-prilog…

Povrede od petardi, trajanje: 3:03 minuta

Klikni(te), dole:

https://www.youtube.com/watch?v=dToFC57aINE

Izvor: rts.rs, youtube.com

Priredio: pf V, V. M., otac i ded

oOOo