Žena džin – POBEDILA, tj. NADLETELA 56 pilota iz celog sveta!

LETEĆA TAMARA KOSTIĆ

Tamara Kostić prkosi gravitaciji svakog dana, a u Srbiji niko nema sluha za njene uspehe!

 

Tamara Kostić iz Vršca popela se na pobedničko postolje na Svetskom paraglajding kupu u Bugarskoj, gde je nadletela čak 56 pilota i osvojila prvo mesto. Ona je za „24 sata“ pričala o ovom velikom uspehu ali i o činjenici da je u Srbiji izuzetno teško uspeti u sportu za koji mnogi smatraju da je nebitan.

Tamara Kostić paraglajdičarka

Tamara Kostić paraglajdičarka, Foto: vss.rs

„Zaista je fenomenalan osećaj osvojiti prvo mesto na ovako velikom takmičenju. Ovo je najveći uspeh za sada u mojoj karijeru i odličan način da završimo godinu“ priča vidno uzbuđena Tamara. Ona je istakla kako je konkurencija bila izuzetno jaka, a to dokazuje i činjenica da su se predstavnici iz čak 15 zemalja nadmetali u ovoj disciplini.

Paraglajding (ili jedrenje padobranom) je jedan od vazduhoplovnih sportova. To je takmičarski i rekreativni sport. Takođe, spada u ekstremne sportove.

Jedrenje padobranom (paraglajderom) je jedan od najmlađih vazduhoplovnih sportova i jedan od najlakših i najjednostavnijih načina da se ostvari san o letenju. Ovaj sport se intenzivno razvija i širi u poslednjih petnaestak godina i sve više uzima maha u sportskom vazduhoplovstvu. Osnovni razlog ovome je taj što ovaj sport ne zahteva prevelika finansijska sredstva, što je u današnje vreme nešto što se najmanje ima. Ta pristupačnost je laka i brza mogućnost samostalnog poletanja, ali zato i veliki rizik.

Poletanje bez kvalitetne teoretske pripreme i praktične obuke, pod kontrolom instruktora, je velika šansa za nesreću. Zbog male brzine leta, svaka promena brzine vetra i turbulencija, mogu ugroziti bezbednost. Zato je dugotrajna i sistematska obuka jedini način, da se doživi i dugo uživa u jedrenju padobranom.

Tamara Kostić prva na svetu u paraglajdingu

Tamara Kostić na pobedničkom postolju

Prvo mesto za Srbiju!…

Upravo zbog pobede u Bugarskoj, mlada paraglajderka je dobila pozivnicu i za Vazduhoplovne olimpijske igre, koje se održavaju u decembru u Dubaiju gde će se nadmetati 54 država, 1274 takmičara u 23 discipline.

Izvor: 24sata.rs

Priredio: pf V. V. M.

oOOo