DOBROTVOR ZA BEBE

Stolar Mile iz Beočina poklonio 252-e hranilice za bebe

 

Za nešto više od šest meseci, Milorad Jurković iz Beočina napravio je i podario stolice za bebe svakoj porodici koja mu se obratila za pomoć, a do sada ih je bilo 252.

Stolar Mile i drvene hranilice za bebe koje poklanja

Stolar Mile i drvene hranilice za bebe koje poklanja

Kada je pre šest meseci ovaj stolar na svom fejsbuk profilu napisao da poklanja stolice za hranjenje beba onim roditeljima koji nemaju da izdvoje nekoliko hiljada dinara za kupovinu hranilica, mnogi su pomislili da je u pitanju neka marketinška akcija, ali da je u pitanju samo dobro srce ovog čoveka uverio se i sam portal 021.rs.

Ovaj čovek velikog srca u proteklih šest meseci obišao je 150 opština u Srbiji i poklonio 252 stolice za hranjenje beba – prva hranilica otišla je početkom maja na adresu jedne beogradske porodice, a poslednja je prevezena u Prijepolje. Bebi stolice je do sada poklonio svakome ko mu se obratio za pomoć. Neki roditelji su čekali dan-dva, u neke porodice hranilica je stigla nakon nedelju-dve, ali nije bilo nijednog roditelja kome nije izašao u susret. Dirnut teškom materijalnom situacijom porodica u Starčevu i Šapcu, stolar Mile je rešio da napravi i krevece njihovim mališanima.

Iako je ovaj humani čovek uneo radost u više od dvesta porodica u Srbiji, u njegovom životu ništa se nije promenilo – sa četvoročlanom porodicom i dalje živi kao podstanar u Beočinu, supruga mu je nezaposlena, a on u večernjim časovima svira u jednom bendu kako bi sinu i kćerci mogao da obezbedi normalno detinjstvo. Milorad i dalje na pitanje sa kojom motivacijom poklanja stolice nepoznatim ljudima odgovara na svoj prepoznatljiv način.

„Nema tu nikakve misterije. Moja porodica i ja najbolje znamo šta znači imati i nemati. Stolarstvom se bavim iz hobija i velikom broju mojih prijatelja sam poklonio stolice i krevece za bebe. Jedino što od njih tražim jeste da, kada beba poraste, taj nameštaj daju nekoj drugoj porodici koja ne može sebi da priušti opremu za novorođenče. A to molim i porodice kojima sada doniram hranilice“, kaže Milorad.

On ne želi da mistifikuje ni proces pravljenja stolica i kaže da ga izrada bebi hranilica ne košta mnogo. „Za izradu jedne bebi-hranilice potrebno mi je dva sata, a najveći broj stolica pravim od materijala koji mi pretekne od pravljenja drugih komada nameštaja. Najprijatnije iznenađenje priredio mi je moj četrnaestogodišnji sin koji je insistirao da njegovu hranilicu iz detinjstva poklonim jednoj porodici iz Batajnice“, kaže za Politiku ovaj humani čovek, koji je u javnosti već dobio počasnu titulu „stolar za bebe“.

Mile ne krije zadovoljstvo što je veliki broj roditelja stekao poverenje u njega i što su upravo njemu donirali stare krevetiće, dušeke, nosiljke, ogradice i ćebenca za bebe, jer su bili sigurni da će ih on pokloniti onim roditeljima kojima je pomoć najpotrebnija.

Prvih nekoliko meseci ovaj stolar je sam razvozio stolice za bebe čak i u najudaljenije krajeve naše zemlje. Pre izvesnog vremena, Miletu se javila jedna kurirska služba sa željom da oni bez ikakve naknade prevoze bebi-hranilice, što je ovom majstoru umnogome olakšalo posao. Iako ovom vrednom stolaru mnogi ljudi dobre volje doniraju materijal za pravljenje stolica, najveći deo troškova za pravljenje hranilica i dalje snosi on sam. Zbog toga ga i povređuju zlobna obaveštenja koja ponekad osvanu na Fejsbuku i tvrdnje da on naplaćuje stolice.

„U poslednjih nekoliko meseci, jedan restoran i jedno obdanište su mi ponudili da za njih pravim stolice. Bilo je i roditelja koji su želeli da plate stolice koje sam napravio za njihovu decu. Ja sve te ponude odbijam jer ne želim da neko priča kako ja zarađujem na bebama“, iskren je ovaj čovek velikog srca.

 

Izvor: Portal 021.rs