Српска православна црква – Архиепископија Београдско-карловачка

ВЕРСКО ДОБРОТВОРНО СТАРАТЕЉСТВО

КОНТАКТ:

Улица: Француска 31, I спрат
Телефон: 011 / 2182 – 776
Е-пошта: [email protected]

 

КАКО МОЖЕШ ДА ПОМОГНЕШ КРОЗ СПЦ

Објашњење и предлози како можеш да помогнеш кроз Цркву другим људима који су сиромашни, напуштени, болесни и угрожени

 

Људи се, често, питају како могу да помогну јер и сами нису финансијски добростојећи.

Многима кад се помене „милостиња“ и „давање милостиње“ најпре падне на памет давање новца.

Међутим, поред новца, постоји широк распон начина на који можемо чинити милостињу и тим показати да смо ученици Христови.

Добри Самарјанин - Како можеш да помогнеш кроз Цркву другим људима који су угрожени

Добри Самарјанин – фреска

Такође, честу дилему нам представља и мисао да има толико потребитих људи и да ми сами не можемо својим скромним могућностима (нпр., тако што ћемо приложити 500 динара или дати килограм брашна) покрити ни кап у мору сиромаштва наших суграђана.

А истина је да нашим суграђанима који су социјално угрожени не помажемо ми већ сам Господ чија смо ми продужена рука.

Ми смо, само, оруђа у рукама Божјим и Он од нас тражи да учинимо, само, онолико колико можемо, само, онолико колико нам је Он сам омогућио, а не да радимо Његов посао уместо Њега – да нахранимо све гладне и обучемо све који су неодевени.

Наше је, само, да учинимо онолико колико нам је дато, колико можемо да приложимо, и на начин на који можемо. И то ће бити сасвим довољно.

На које све начине можете да чините дела милосрђа и да помогнете…

⇒ Ако имате новца – позовите нас и донирајте, а ВДС ће се постарати да тај новац проверено стигне онима којима  је најпотребније. Више о овој области милосрдног рада ВДС-а (прикупљању материјалне помоћи) прочитајте ОВДЕ.

⇒ Ако имате храну коју можете да дарујете – позовите нас и донесите у нашу црквено-народну кухињу при ВДС-у у Улицу Француску 31, у Београду. Чак иако имате могућности да донирате, само, пакет паштета или друге конзервиране хране и тестенине, не снебивајте се мишљу да је то мало и недовољно – само се јавите и донесите. Мало-помало, нахранићемо све, Бог ће се за то побринути. Више о Црквеној кухињи (припреми и пружању куваних и готових оброка најсиромашнијим суграђанима) можете прочитати ОВДЕ.

⇒ Ако имате вишак одеће, обуће, кућног намештаја, опреме за бебе и било коју другу врсту опреме за коју знате да би неком могло добро да послужи – јавите нам се и донесите.

⇒ Ако имате пелене, средства за личну и кућну хигијену и остале кућне и хигијенске потрепштине – донесите и ми ћемо то усмерити тачно оном  ком је, то, непоходно.

⇒ Ако сте у прилици да неке ствари, потрепштине, лекове, храну набавите по набавној или фабричкој цени – јавите се да видимо како да ту могућност адекватно искористимо.

⇒ Ако сте лекар, здравствени и медицински радник и вољни сте да сат-два свог времена недељно одвојите да бисте пружили здравствену помоћ и савете људима који до лекара тешко долазе а потребан им је – прикључите се нашем Здравственом саветовалишту. Више о том погледајте ОВДЕ.

⇒ Ако сте филолози, познајете стране језике, ако сте вероучитељи или просветни радници, ако умете да радите креативне активности с децом или с одраслима – милостињу можете чинити пружајући бесплатне часове у нашој учионици. Више о бесплатној настави прочитајте ОВДЕ.

⇒ Ако имате било које друго знање за које знате да може бити од помоћи  (нпр., знате како се гаји поврће и воће, разумете се у основне програме на рачунару, умете да везете и шијете, умете да дизајнирате летке и брошуре, итд.) – пишите нам да заједнички пронађемо начин да ваша знања и вештине преточите у служење Господу.

⇒ Ако сте вољни да одвојите неколико сати свог времена недељно или месечно – постаните волонтер наше Црквене кухиње, послужујте куваним оброцима наше најсиромашније суграђане, или крените с нама у милосрдне посете домовима, болницама, клиникама, центрима за старе, незбринуту децу или децу ометену у развоју. Уз дружење с осталим волонтерима који  су на истом племенитом задатку, видећете како милосрдан рад добро чини и вама, самима. Више о нашој Милосрдној секцији и Црквеној кухињи прочитајте на овим страницама: Милосрдна секција , Црквена кухиња.

⇒ Ако сте далеко или нисте у могућности да допринесете на неки од наведених начина – опет можете нешто учинити.  Једноставно, проширите добар глас о ВДС-у путем Фејсбука и осталих друштвених мрежа, „лајкујте“ наше позиве на активности, позовите пријатеље путем е-маила да посете наш сајт и да се упознају са свиме што радимо.

Ако сте се препознали у макар једној овој тачки и спремни сте да нам се придружите – чекамо вас!

Ово је прилика да истовремено с испуњавањем Христових заповести о љубави према ближњима упознамо друге људе који деле исте вредности и да будемо део заједнице са Христом по среди нас.

Извор: http://starateljstvo.rs/kako-mozes-da-pomognes/

Приредио: пф дипл. фил. Велибор Михић, књ.

оООо