Slatko pravoslavlje…

HRISTOS SE RODI… VAISTINU SE RODI !

 

Crkva Rođenja Hristovog u Vitlejemu - Hristos se rodi! Vaistinu se rodi!

Crkva Rođenja Hristovog u Vitlejemu, rodnom mestu Bogočoveka

Božić slave pravoslavne Crkve koje se drže starog, Julijanskog kalendara. To su pored Srpske pravoslavne crkve, i ruska, gruzijska Crkva, Jerusalimska pravoslavna patrijaršija i Sveta Gora.

Vernici Božić vide kao najradosniji hrišćanski praznik…

Božicno slavlje u crkvama počinje na Badnji dan, i traje naredna tri dana. Dan posle Božića je spomen Sabora Bogorodice, a zatim, 9. januara, Sveti arhiđakon Stefan  koji se obeležava i kao krsna slava pojedinih porodica.

Božić je u Srbiji od jula 2001. jednodnevan praznik države Srbije.

Prema Bibliji, Isus Hrist je Sin Božji kog je rodila devica Marija, bezgrešnim začećem putem Svetog duha, u gradu Vitlejemu.

Prvo se slavio samo Vaskrs…

Budući da se u Novome zavetu ne navodi kad se, tačno,  rodio Isus, prvi hrišćani nisu slavili Božić nego samo Vaskrs. U prvo vreme postojanja hrišćanske Crkve, Božić i Bogojavljenje su proslavljani u isti dan, a praznik je nazivan Epifanija.

Od 354, u Rimu…

Božić je počeo da se slavi u Rimu 354. prema mnogim izvorima, na dan kad se prethodno slavilo rođenje rimskog božanstva Sunca, Sol Invictus.

Simboli Božića kod pravoslavnih Srba su badnjak i česnica.

Božić je porodični praznik i obeležava se u kući i u crkvama. Pod kuće se po tradiciji posipao slamom da bi se dočarala skromna unutrašnjost staje u Vitlejemu, u kojoj se, po Bibliji, rodio Hrist.

Česnica, pogača u koju se stavlja novčić, mesi se i lomi na Božić na onoliko delova koliko ima ukućana. U česnicu se stavlja novčić od srebra ili zlata koji simbolizuje dar novorođenom Hristu, a veruje se da sreća čeka onog u čijem komadu bude novčić.

Božiću u pravoslavlju prethodi četrdesetodnevni post.

Ljudi se na Božić pozdravljaju s „Hristos se rodi“, a odgovor je „Vaistinu se rodi“…

Priredio: pf Velibor Mihić, dipl. fil.

oOOo