NAJBOLJI VASPITAČ

Poremećaj deficita prirode: Odgajamo li decu koja su izgubila vezu s prirodom? Priroda i deca su sve otudjeniji jedno od drugog

Današnji pedijatri susreću se sa sve manje slomljenih kosti dece od pada sa stabla, a sve više s ozledama nastalim dugotrajnim ponavljanim pokretima uzrokovanim, na primer, igranjem igrica ili tipkanjem na telefonu i tastaturi.

„Više se volim igrati unutra jer su mi unutra sve elektronske igrice“, citiran je učenik četvrtog razreda u knjizi Last Child in the Woods (Poslednje dete u šumi) u kojemu autor Richard Louv stvara termin „nature deficit disorder“ ili poremećaj deficita prirode.

Deca i priroda - poremećaj deficita prirode kod dece

Ne radi se o medicinskom terminu, već o društvenom trendu kojim objašnjava „danak ljudskog otuđenja od prirode, usled kojeg je došlo do smanjene upotrebe osetila, poremećaja pažnje i više stope fizičkih i duševnih bolesti“. „Odgajamo prvu generaciju Amerikanaca koji nemaju veze s prirodom, a taj narušeni odnos rezultira gojaznom i depresivnom decom s poremećajem pažnje“, dodaje, javlja portal The Daily Green.

Spoljni svet nije toliko opasan

Društvo nehotice uči decu da se boje spoljneg svjeta jer iz njega vrebaju opasnosti kao što su promet, priroda i nepoznati ljudi te im savetuju da radije ostanu unutra. Možda se sećate beskrajne igre napolju s prijateljima i nekoliko ulica dalje od vaše kuće. Do 1990. godine radijus u kojem se devetogodišnjak igra smanjio se na jednu devetinu od prostora u kojemu se dete igralo dvadeset godina ranije. Mali Amerikanci više ne provode vreme ni u vlastitim dvorištima.

Iako mladi danas imaju mnogo obveza, poput sportova, različitih tečajeva i instrukcija te dodatnih poslova, istraživanja pokazuju da upravo prirodno okruženje igra važnu ulogu u detetovu razvoju, uključujući veštine kao što su rešavanje problema i kritičko mišljenje. Louv skreće pažnju i na istraživanje o poremećaju deficita pažnje Univerziteta u Illinoisu koje pokazuje da izloženost prirodi smanjuje simptome tog poremećaja.

Autor stoga poziva odrasle da decu vode na izlete u prirodu, planinarenje i kampovanje ili da ih jednostavno podstiču da provode vreme napolju.

 

Izvor: Index.hr