ILIJIN SIR

Dokumentarni film Ilijn sir režisera Rajka Grlića iz 1976 godine o pastirima sa Vlašića i kako se pravi Vlašićki sir od ovčijeg mleka

 

Sjajan dokumentarni film. I još bolji Vlašički sir, čuven u Bosni i regionu.Pikantan, slan, jak, napravljen čisto od ovčijeg mleka. Rezi.

Svestan sam da se većini ljudi ovaj film neće dopasti jer su svi postali hiperaktivni i ubrzani, pa ne mogu da gledaju filmove koji odišu mirnoćom. Ko sebe savlada, nadje unutrašnji mir i pogleda film, ući će u jednu drugu dimenziju života, nama urbanim ljudima tako nepoznatu i daleku, a opet utkanu u genetski kod i negde blisku unutrašnjem biću.

Dokumentarni film Ilijin sir - Kako se pravi Vlašićki sir

Cedjenje Vlašićkog sira

Meni je najveći utisak u filmu bio sam Vlašićki sir koji je glavni junak filma napravio. To hoću, to želim, to mi je ideal za sir!

Ako želite da znate kako se pravi Vlašićki sir pogledajte ovaj film, recept za Vlašićki sir je u njemu dat.

Takav sir, domaća pršuta i vrhunsko domaće vino na vrhu nekog brda. Milina jedna. Zamišljam spareno na stolu, hrvatske masline, Njegušku pršutu, Vlašićki sir i domaći Vranac!

A drugi utisak su mi bili pastiri i njihov jednostavan život u planini. Život koji nije ni malo konforan, ali ima svoju slobodu.

Dokumenatrni film „Ilijin sir“ je deo serije dokumenatrnih filmova pod naslovom ‘Žestoke priče’ Rajka Grlića, snimljena sredinom sedamdesetih godina prošlog veka. Filmovi su oda hedonističkom uživanju u tradicionalnom pravljenju jela i pića.

Dokumentarni film Ilijin sir – I deo

P.S. Odavno sam prestao da gledam obične filmove na televiziji i u bioskopima, gledam samo dokumentarne filmove iz celog sveta i život mi je mnogo vedriji. Isprobajte. Vredi svakog minuta vašeg života.

 

Dokumentarni film Ilijin sir – II deo

 

 

Zlatko Šćepanović

Mala vinarija Šćepanović