STOČIĆU, POSTAVI SE…

Omiljena jela i pića Fjodora Dostojevskog. Šta je jeo Dostojevski

 

Lako je primetiti da glavni junaci romana Dostojevskog mnogo razgovaraju i  razmišljaju, a vrlo malo jedu. Međutim, sećanja prijatelja i članova porodice velikog pisca svedoče da je ruska kuhinja uvek zauzimala posebno mesto u njegovom svakodnevnom životu. U kući Dostojevskog, neka jela su imala poseban status i njihovo posluživanje bilo je prava ceremonija…

Omiljena jela i pića i kuhinjski sto Fjodora Dostojevskog

Za ovim stolom je sedeo tvorac „Zločina i kazne“, „Dvojnika“, „Kockara“, „Idiota“…

Prema sećanjima Ane Grigorjevne Dostojevske, druge piščeve supruge, „muž je osobito voleo rusku kuhinju”. Fjodor Mihajlovič je često tražio da mu se pripremaju jela koja su u to vreme bila popularna u Sankt Peterburgu.

Šta je rado jeo genije književnosti, psihologije, jezika i stila…

Među njima se izdvajaju: moskovska soljanka (čorba koja za osnovu ima mesni buljon sa sitno seckanom kobasicom, kupusom i kiselim krastavcima), pohovani teleći file, rastegaji (pecivo s otvorom s  gornje strane i različitom vrstom nadeva), podove piroške (posne piroške s graškom, repom, usoljenim pečurkama i drugim nadevom).

Uz kokošku – mleko!…

Osim tog, Dostojevski je imao dosta originalnih gastronomskih navika. Tako je, prema sećanjima njegove supruge, veoma voleo da uz kuvanu kokošku pije toplo mleko. A pre nego što bi pojeo neki slatkiš, rado bi popio pola čašice konjaka.

Kad je bio u melanholičnom raspoloženju, Dostojevski je tražio da na trpezu iznesu zdelu buljona, teleći pohovan file, čaj i vino. U dobrom raspoloženju, radije (ne: rađe!) je jeo sir, orahe, pomorandže, limun, pečurke, kavijar i francuski senf.

Spisak neobičnih gastronomskih navika Dostojevskog upotpunjava ispijanje, tzv., hlebne votke za doručak (vrsta votke od pšenice, popularna u 19. veku).

Votka, samo uz hleb…

Piščev jutarnji ritual njegov savremenik Mihail Aleksandrovič Aleksandrov u svom dnevniku opisuje na sledeći način:

„Došavši, jednom, kod Fjodora Mihajloviča, za vreme doručka, video sam ga kako pije običnu hlebnu votku. Zagrizao bi komad crnog hleba i ispio malo votke iz čašice, a onda je sve to zajedno žvakao”.

Dostojevski je govorio da je to najzdraviji način pijenja votke.

Čuven ruski pisac je obožavao poslastice i čuvao ih je u specijalnim fiokama, u ormaru za knjige, u radnoj sobi. Piščeva kćer Ljubov Fjodorovna Dostojevska se seća:

„Otac je slatkiše rado jeo danju, a ponekad i noću”…

Radna soba Dostojevskog

Posvećenost književnom radu, ogromna radna energija koja bi se, samo, mogla uporediti s Balzakovom… ispunjavala je njegovu radnu sobu…

Ovako je izgledao sadržaj fioka ormara za knjige Dostojevskog: kutije sa smokvama, urmama, orasima, suvim grožđem i voćnim želeom (ruski žele se u 19. veku pripremao od umućenog pirea od jabuka, šećera i drugog voća), suvo crno grožđe, marmelada, kraljevske suve šljive (od najslađe i najkrupnije vrste šljiva), pa, čak, i sveže grožđe!…

Sam kuvao čaj… „Tata je uvek pazio…“

Kao i svaki visokotalentovan osoben originalan umetnik, Dostojevski je neke svoje navike dovodio do krajnosti. Jedna od tih navika, bila je ispijanje čaja. Dostojevski je voleo jak crn čaj i pio ga je u velikim količinama, sedeći za svojim radnim stolom. Dostojevski je bio veoma zahtevan kad se radilo o pripremi čaja i zato ga je uvek kuvao sam. Njegova kćer, tu proceduru, opisuje, ovako:

„Najpre bi isprao čajnik vrelom vodom, zatim bi stavio 3 kašičice čaja, nalio, samo, trećinu čajnika vodom i pokrio čajnik maramicom… Tri minuta kasnije bi dopunio čajnik vodom i ponovo ga pokrio. Sipajući sebi čaj, tata je uvek pazio na boju napitka i vrlo često mu se događalo da čas doliva čaj, a čas ga izliva u zdelu za ispiranje i dodaje vrele vode. Često se dešavalo da u svoj kabinet odnese čašu, i da se zatim vrati kako bi dolio koncentrat ili razblažio čaj. Tvrdio je: Kad sipam čaj, izgleda mi da je boja dobra, a kad ga odnesem u kabinet, vidim da ne valja.”

Pisac je za čaj imao posebnu čajnu kašičicu i u čašu je dodavao dve kocke šećera…

(Sećanja porodice i prijatelja Dostojevskog na njegove gastronomske navike objavljena su u knjizi Pavla Fokina: „Dostojevski bez ulepšavanja“,  Amfora, 2008.)

Izvor: ruskarec.ru

Priredio: dipl. fil. Velibor Mihić, pf

oOOo