SOLJANKA

Tradicionalna ruska čorba ili supa (bujon) prepuna je povrća i ukusne ribe. Soljanka je klasika ruske kuhinje, poznata je kao omiljeno jelo Dostojevskog koji ju je obožavao zbog bogatstva različitih ukusa.

soljanka

Sastojci:

500 grama fileta oslića
1 kocka za supu od povrća
200 mililitara kisele pavlake
pola korena celera
1 koren paštrnaka
2 kašike paradajz pirea
3 oljuštena krompira
1 glavica crnog luka
2 paradajza
1-2 kašike praška za sos od soje i pečuraka
3 kisela krastavca
1 limun
3 lovorova lista
1 šargarepa
2-3 grančice mirođije
3 kašike zrna kapara
1 kašika pečuraka u prahu
1-2 kašike soja sosa
10-ak crnih maslina
ulje
so
mleveni crni biber

Način pripreme:

Krompire, šargarepe, koren paštrnaka i celera isečemo na sitnije kocke. Glavicu crnog luka sitno isečemo i pržimo u šerpi na zagrejanom ulju. Dodamo isečene krompire.

U šerpu sa vodom na šporetu stavimo kocku za supu. Paradajze isečemo na kriške. Mirođiju sitno isečemo. U šerpu sa lukom i krompirom dodamo isečenu šargarepu, koren celera i paštrnaka, lovorove listove, paradajz pire i prašak za sos od soje i pečuraka. Dodamo pečurke u prahu, sipamo supu i promešamo. Zatim dodamo filete i ostavimo sadržinu da se kuva 10 minuta.

Masline isečemo na parčad. Kisele krastavce isečemo na polukrugove. Limun iscedimo na cediljci. U sud sa kiselom pavlakom dodamo soja sos i promešamo.

Skuvane filete rešetkastom kašikom izvadimo iz šerpe i stavimo u činiju. U šerpu dodamo isečene masline, kisele krastavce, kriške paradajza, isečenu mirođiju, zrna kapara, limunov sok, pavlaku sa soja sosom i promešamo žicom za mućenje.

Parčad ribe stavimo u dublju činiju za serviranje i isečemo nožem. Kutlačom supu iz šerpe serviramo u činiju sa ribom. Dekorišemo po ukusu grančicom mirođije i poprskamo maslinovim uljem.

Prijatno!