RATNI KONJ

Šta su Frizijski konji i odakle potiču

 

Ovakvi konji su nekada u srednjem veku odgajani kao paradni i „ratni konji“ da bi ih jahali vitezovi u oklopima u borbama. Što su oklopi postajali teži, to su bili potrebni i jači konji. Tako je frizijska rasa konja postala „zakon“ što se tiče konja za ratovanje. Ta rasa je opstala i do današnjuih dana i predstavljaju konje sa najlepšim stasom i hodom. Predivne životinje!

Frizijski konji - Čuveni holandski ratni konj

Samo posmatranje tih veličanstvenih konja predstavlja jedan emocionalan doživljaj. Njihove grive i repovi su najduži kakve teško da ste videli na drugim vrstama. Kada ih posmatrate kako gaze po travi možete zapaziti da njihova kopita ne prave rupe u zemlji. Ovakva bića kao što su ovi konji čine ovaj svet lepšim. Ovi konji, tj. Frizijci, autohtono vode poreklo iz Holandije.

Frizijski konj je jedina autohtona holandska rasa. Procenjuje se da je rasa stara oko 2.000 godina i da su preci modernog Frizijca, radili na njivama,nosili frizijske vojnike i njihovu opremu u boj i putovali na istok sa vitezovima krstašima. Nekada je ovo verovatno bila hladnokrvna rasa, koja je bila cenjena zbog veličine, snage i hrabrosti. Za vreme osamdesetogodišnjeg rata došlo je do ukrštanja sa orijentalnim rasa konja, a u toku šesnaestog i sedamnaestog veka, kada je bilo manje potrebe za ratnim konjima, a Holandija u bliskoj vezi sa Španijom, Frizijac je ukrštan i sa Andaluzijskim konjem, čime je dobijen lakši, elegantniji konj, pogodniji za gradsku vožnju kočijom.

Rasa je postala posebno omiljena u toku osamnaestog veka, kada je Frizijac ne samo vukao plug, već i učestvovao na sve popularnijim kasačkim trkama.