Recept s pravoslavnog juga – i Ahil je jeo!

GRČKA KRALJICA TORTA

 

Ko je bila Grčka kraljica u Srbiji?

Kralj Aleksandar Karadjordjevič i kraljica Aleksandra

Kralj Aleksandar Karadjordjevič i kraljica Aleksandra

Aleksandra od Grčke (kasnije poznata kao Aleksandra Karađorđević; 25. marta 1921 – 30. januar 1993) je bila poslednja jugoslovenska kraljica. Kao patrilinearni potomak grčkih i danskih monarha, pre braka je nosila titule princeze od Grčke i Danske. Bila je prva grčka princeza koja je među bližim precima imala Grke, i to sa majčine strane; njen otac, kao i većina evropskih vladara, bio je najviše nemačkog porekla.

Dana 20. marta 1944. udala se za jugoslovenskog kralja Petra II Karađorđevića. Kraljica Aleksandra rodila je samo jedno dete – princ Aleksandar Karađorđević. Sama kraljica Aleksandra nikada nije kročila na tlo Jugoslavije, zemlje čija je bila kraljica; u novembru 1945. monarhija je ukinuta bez referenduma, a Jugoslavija se preobrazila i tokom više od četiri decenije ostala jednopartijska država pod upravom Komunističke partije.

Njen muž nikada nije abdicirao, ali Aleksandra i Petar više nisu bili priznavani za kraljicu i kralja Jugoslavije. U egzilu je prvo živela u Londonu sa svojim suprugom i sinom. Poslednje godine života provela je u Ujedinjenom Kraljevstvu.

Recept za tortu Grčka kraljica

Sastav:

Za kore:

20 belanaca
20 kašika šećera
8 kašika oštrog brašna
8 kašika mlevenih lešnika

Za nadev:

20 žumanaca
20 kašika šećera
8 kašika oštrog brašna
1 l mleka
375 g maslaca
150 g šećera u prahu
300 g lomljene plazme
250 g milka čokolade s jagodom
100 g milka čokolade s lešnicima
100 g mlevenih lešnika

Za ulepšavanje:

300 g šlaga

Kako se pravi Grčka kraljica torta

Priprema:

Priprema kora (ispeći 4 kore), 5 belanaca umutite mikserom i čim postanu čvrsta, postepeno dodavajte 5 kašika šećera. Dodajte 2 kašike brašna i 2 kašike mlevenih lesnika, pa lagano sve umešajte. Sipati pripremljenu smesu u kalup postavljen masnom hartijom  (moj kalup je 28 cm). Pecite u zagrejanoj pećnici na 180 stepeni dok lagano ne porumeni. Ispeći još tri kore.

Nadev: Umutite žumanca, šećer, brašno i malo mleka, a ostatak mleka skuvajte. U provrelo mleko dodajte pripremljene sastojke i kuvajte na laganoj vatri dok ne postane gusto. Ostavite da se ohladi. Dodajte maslac  sobne temperature koji ste prethodno umutili sa šećerom u prahu. Umešajte varjačom lomljenu „plazmu“, mlevene lešnike, iseckanu čokoladu, bitno je da je nadev sasvim ohlađen da ne topi čokoladu.

Ređati: kora-nadev-kora-nadev-kora-nadev-kora-šlag.

Ulepšati po želji!

Izvor: recepti.com

Priredio: pf Velibor Mihić Ekspert

oOOo