Izbegnite ozbiljnu nezgodu korišćenjem kamere za kanalizaciju

Najgore mesto na kome vam može zatrebati popravka na sanitarnoj vodovodnoj i kanalizacionoj mreži, sasvim sigurno je odvodna cev ka kolektoru.

Cev ka kolektoru je glavni protok svih otpadnih voda iz vašeg domaćinstva na putu ka gradskoj kanalizaciji. Onda kada se dogodi, da se otpadne vode vrate kroz sudoperu, wc šolju ili druge instalacije, to nije samo neprijatno iskustvo, već je i potencijalno opasno za zdravlje vas i vaših ukućana. Takođe, ovakav kvar nije lako otkloniti jer je dijagnostifikovanje mesta kvara i uzročnika ovakve nevolje, veoma teško utvrditi. Ovakva neprilika vam mogu oduzeti mnogo nerava i puno para iz kućnog budžeta.

Ono što je srećna okolnost u ovakvoj nesreći, jeste činjenica da u Beogradu možete naći vodoinstalatera, profesionalca, koji snimanjem kanalizacije kamerom može pouzdano da utvrdi gde se nalazi kvar na mreži.

kamere za kanalizaciju

Kamere za snimanje kanalizacije poseduju samo najbolji vodoinstalateri u Beogradu i one su nezaobilazan alat u rešavanju ozbiljnijih problema na kanalizacionoj mreži. Ove kamere za kanalizaciju, koje su  potpuno vodootporne, prolaze kroz cevi i uspešno snimaju unutrašnjost cevi, beležeći sve pojedinosti na instalacijama do najsitnijih detalja. Za ovo snimanje, koristi se nekoliko vrsta kamera, svaka dimenzija pogodnih za određenu vrstu cevi i svaka opremljena zumom koji omogućava dobar uvid i u najmanje promene na cevima.

Ukoliko imate sreće, zapušenje će najverovatnije biti posledica nagomilane kose iz slivnika. Ako nemate previše sreće, razlog vaših problema biće kristalizovana smesa sapuna i masnoće. Svakako, ništa što pravovremena intervencija vodoinstalatera ne može rešiti. Ono što nikako nije poželjno, jeste fizičko oštećenje na cevi, koje najčešće nastaje usled dejstva korenja stabala.

Lakši kvarovi su rešivi i jednostavnim metodama otpušavanja kanalizacije, korišćenjem sajli ili hemijskih sredstava. Teži su rešivi jedino izvođenjem radova, koji ponekad zahtevaju i prekopavanje celog dvorišta ili dela ulice. Ovakve nezgode dovode do dodatnih troškova, te je prevencija i odgovorno ponašanje ispravnom upotrebom kanalizacije više nego poželjno.

Kamere za kanalizaciju mogu biti od velike koristi i kod drugih kvarova na mreži, poput curenja vode u vodovodnim cevima, curenja vode niz zidove, problema sa pritiskom ili problema sa slabim dotokom vode usled kamenca u vodovodnim cevima.

Problemi sa kanlizacijom i vodovodom učestaliji su u starijim kućama i stambenim zgradama. Iako mnogi preferiraju život u starijim i eksluzivnijim kućama, poželjno je izvršiti snimanje kanalizacije kamerom neposredno pre otpočinjanja renoviranja kuće. Često, ovaj deo obnavljanja starog domaćinstva zapostavljamo, te tako, povećavamo ukupne troškove naknadnim angažovanjem vodoinstalatera, rušenjem delova zidova ili kopanjem po dvorištu.

Koliko god angažovanje kamere za snimanje kanalizacije izgledalo kao skupa investicija, zarad sigurnosti vas, vaše porodice i vaše nekretnine, dobro je investirati u ovakav dijagnostički pregled i otkloniti eventualne probleme u kanalizacionom i vodovodnom sistemu, pre nego što naprave veći, ozbiljniji i skuplji problem.