IVECO – Kratka istorija velikog Iveco-a

U leto 2015. godine, veliki Iveco napunio je četrdeset godina. Reč je o lepom jubileju kompanije koja je za relativno kratko vreme uspela da bude najprepoznatljiviji brend na tržištu dostavnih i teretnih vozila.

 

Brend, koji je vlasništvo velike Korporacije CHN Industrial, započeo je svoje putovanje prvog dana 1975. godine, spajanjem pet proizvođača dostavnih i teretnih vozila, „Fiat Veicholi Industrali“, „Officine Meccaniche“, „Lancia Veicholi Speziali“ iz Italije, „Unic“ iz Francusle i „Magirus-Deutz“ iz Nemačke. Unevši veliki kapital i iskustvo u proizvodnji specijalnih i dostavnih vozila, ovih pet kompanija započelo je novu istoriju u ovoj industriji, napravivši najpoznatiji brend u svojoj branši.

maxresdefault

Samo dve godine nakon osnivanja, Iveco u Srbiji (tadašnjoj SFRJ) otpočinje stratešku saradnju sa Crvenom Zastavom iz Kragujevca, što je rezultiralo brojnim modelima proizvedenim kod nas, od kojih je najveću međunarodnu popularnost dostigao model „Zeta“, koji se u Zastavi proizvodio do 2009. godine.

Već 1978. godine, Kompanija izlazi na tržište sa novim favoritom, modelom „Daily“, koji se proizvodi i danas i predstavlja najprepoznatljivije vozilo ovog proizvođača.

iveco-daily-4x4-cab-chassis-2015-(1)

Brz napredak doveo je do toga, da već 1986. godne, Iveco formira novu kompaniju, udruživši se sa Fordom – Iveco Ford Truck Ltd, da bi 1990. pod okrilje Iveka došao i poznati španski proizvođač specijalnih vozila – Pegaso.

Iveco se veoma brzo razvijao kao lider u svojoj industriji, što je na polju marketinga dovodilo do krupnih i značajnih pokroviteljstava, poput onog Olimpijskih igara u Moskvi, 1980. ili Dejvis Kupa 1982. kao i ekspedicije Žaka Kustoa u Amazon, 1983. Pored ostalog, vredno pomena je i to da je Iveco-Fiat 75 PC 4×4 prvi teretnjak koji je obišao svet napravivši pun krug oko Zemlje. Do danas, kompanija je nastavila sa ulaganjem u automobilski sport, a Iveco tim na Dakar Reliju je bio pobednik 2012. godine.

U novije vreme, Kompanija je bila pokrovitelj zimskih Olimpijskih igara u Torinu, 2006. godine, ragbi reprezentacije Novog Zelanda, a 2009. godine postaje zvanično dostavno vozilo Serije Formule 1 i Moto GP šampionata.

Iveco danas pokriva veliko tržište transportnih i dostavnih vozila u nekoliko različitih kategorija. Laka i srednja dostavna vozila, „Zeta“, „Turbo-Zeta“ i „Daily“, svakako su među popularnijim proizvodima kompanije. Takođe, prilično veliku popularnost ima i „Euro Cargo“ koji je od 1991. godine nasledio model „Zeta“. Među kamionima, najprepoznatljiviji model i lider u svojoj klasi, svakako je čuveni „Euro Star“ koji se proizvodio do 2002. Njegov dostojni zamenik danas je „Iveco Stralis“.

Ono što zaokružuje priču o ovoj kompaniji, jeste proizvodnja autobusa, ali i proizvodnja specijalnih vozila za vojsku, gde je Iveco jedan od lidera industrije, veoma popularan i prisutan i u našoj vojsci.