Na Kustendorfu Odijar, Garone, Žangke…

MEĐUNARODNI FILMSKI I MUZIČKI FESTIVAL – SRPSKO ČUDO KOJE ZADIVLJUJE SVET

Deveti međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf   će biti održan od 22. do 27. januara 2016. na Mokroj Gori, uz 17 filmova mladih autora, filmova Žaka Odijara, Matea Garone, Ðija Žangkea…

 

Festival Kustendorf donosi i nov program „Dekolonizovanje filma“, najavljeno je na konferenciji za novinare…

Ministar kulture Ivan Tasovac, istakao je da je Kustendorf jedinstven festival na svetu i da predstavlja „sentimentalno putovanje u budućnost“.

9 međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf - Emir Nemanja Kusturica

Emir Nemanja Kusturica


„Kustendorf“ – velika privilegija za Srbiju! – istakao je ministar Tasovac

„Mladi autori se sreću sa svojim idolima, najveći filmski stvaraoci s mladim autorima i mogu da predvide u kom pravcu će otići njihov rad i postaviti osnove filma i kulture i,  to, u jednom ambijentu kakav nigde na svetu ne postoji, samo u Srbihji!“, rekao je Tasovac dodavši da je privilegija za Srbiju što ima takav festival kao što je „Kustendorf“…

Iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije…

Za Zlatno, Srebrno i Bronzano jaje – takmičiće se 17 filmova mladih režisera iz Bugarske, Kine, Hrvatske, Mađarske, Islanda, Irana, Meksika, Palestine, Rusije, Srbije i Španije, koje je među 400 prijavljenih kratkometražnih filmova odabrala selektorka Dunja Kusturica.

Emir Nemanja Kusturica – najplodnija godina za srpski film!…

Osnivač „Kustendorfa“ Emir Kusturica, rekao je da je ovo najplodnija godina za srpski film i da ima više domaćih ostvarenja u takmičarskom programu nego u prethodnim izdanjima festivala.

On je ocenio da predstavlja čast za Srbiju „skupiti svu tu decu iz čitavog sveta i dovesti ih u nedođiju pretvorenu u destinaciju koja sad već predstavlja kulturnu instituciju“.

Najbolje filmove odabraće žiri u sastavu: filmska producentkinja i autorka dokumentarnih filmova iz Etiopije Mažida Abdi i filmski producent iz Argentine Hoze Ibanjez, a Kusturica je rekao da će u narednih 24 časa izabrati i trećeg člana.

Nagradu „Vilko Filač“ za najbolju fotografiju, dodeliće direktorka fotografije Dijan Baratje (Francuska) i švedski direktor fotografije mađarskog porekla Ištvan Borbaš.

Radionice na najvišem nivou…

Program „Savremene tedencije“ predstaviće, kao i prethodnih godina, neke od najboljih filmova prošlogodišnje produkcije čiji autori će biti gosti festivala i držati radionice studentima i mladim autorima.

U šest festivalskih dana biće prikazani filmovi: „Dipan“ Žaka Odijara – prošlogodišnji dobitnik Zlatne palme u Kanu, „Blago“ Kornelijua Porumbojua (nagrada „Izvestan talenat“ u okviru kanskog programa „Izvestan pogled“), „Planine mogu da odu“ Ðije Žangkea, „Priča nad pričama“ Matea Garonea, kao i „Blanka“ – debitanski celovečernji film pobednika „Kustendrofa“ 2009. Kokija Haseija, nagrađen na Venecijanskom filmskom festivalu.

Kusturica je rekao da bi trebalo da na festival dođe i argentinski reditelj, producent i montažer Pablo Trapero. S Garoneom dolazi glumac Tobi Džons, predavanje će održati direktor i glavni selektor Kanskog festivala Tjeri Fremo, a gost će biti i Amanda Nevil u ime Britanskog filmskog instituta.

„Dekolonizovanje filma“…

Novi program „Dekolonizovanje filma“ predstaviće, po ideji Dunje Kusturice, filmove koji dovode u pitanje dominantne narative o odnosima izrabljivača i izrabljivanih u neokolonijalnom kontekstu, kao i one o klasnim odnosima unutar zapadnih društava.

Biće prikazani dokumentarni filmovi: „O nasilju“ Jorana Huga Olsona, „Kapetan Tomas Sankara“ Kristofa Kupelina i „Nemačka mladost“ Žana Gabrijela Perioa.

„Retrospektiva velikana“ biće posvećena Žaku Odijaru i producentu Karlu Baumgartneru…

Kusturica je najavio da će na festivalu biti ustanovljena nagrada posvećena tom nemačkom producentu „koji je mnogo uradio za srpski film“. Producirao je, između ostalih, Kusturičine filmove „Andergraund“, „Crna mačka, beli mačor“.

Posetioce festivala u večernjim časovima, zabavljaće srpski rok-sastav „Partibrejkers“, „Kolja i Grobovlasnici“, jermenska rege i ska-atrakcija „Reinkarnejšn“ i moldavski trubač Adam Stinga.

Na pitanje kakav će biti program otvaranja festivala, Kusturica je rekao „nešto između orgomnog broja gusaka (koje su na plakatu festivala) i raketa koje stižu“.

Video-prilog

Poseban dodatak o Kusturici…

Emir Kusturica – RTRS – Nekad Bilo, trajanje: 51:33 minuta

Klikni(te, dole:

https://www.youtube.com/watch?v=3bNhNVpOmtY

 

Priredio: pf dipl. fil. Velibor Mihić, scenarist

oOOo