Mladi srpski talenti

GIMNAZIJALAC NIKOLA TEPIĆ – OBDARENOST KOJA OBEĆAVA

Retko se desi da neko ima dva i više talenata. Srednjoškolac iz Kaluđerice, pri Beogradu, Nikola Tepić ima dara za nauku i sportski ples…

 

Mali izbor pohvala o Nikoli Tepiću u našim medijima…

Naša država bi trebalo da pomogne ovakvim našim talentovanim mladim ljudima! Iako je, praktično, tek na početku naučne karijere, o njemu PLANETA, već, bruji!…

Drugo mesto na svetu!…

Nikola Tepić - talenat za nauku i sportski ples

Nikola Tepić, učenik četvrtog razreda Treće beogradske gimnazije, ostvario je sjajan rezultat na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika koja se održala u Turskoj od 19 – 26. aprila 2015. u Izmiru. (ICYS – International Conference of Young Scientists) i predstavio Srbiju i školu u najlepšem svetlu. Posle desetomesečne pripreme i izrade naučnog projekta, u konkurenciji od 110 radova iz 28 zemalja, ostvario je izvanredan rezultat – drugo mesto u svetu (Srebrna medalja) iz oblasti životne sredine (multidisciplinarna nauka koja obuhvata grane biologije, hemije, fizike i matematike).

Za Nikolu ovo takmičenje predstavlja veliko iskustvo posle predstavljanja svog naučnog rada pred komisijom s najuglednijih svetskih univerziteta.

Priznanje: beogradski maturant spasava planetu, ali bukvalno!…

Nikola Tepić, učenik IV-6 Treće beogradske gimnazije, pobednik je konkursa Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije i Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u kategoriji učenik ili grupa učenika za pronalazak.

Njegov rad “Inkapsulacija uree – formiranje sporootpuštajećeg đubriva” – dobio je sjajne ocene i komentare. Da li znate da Nikola nije imao sponzore za odlazak na Međunarodnu olimpijadu u Istanbul, kao ni na takmičenje u Moskvi, letos?!…

“Nagrada mi je draža jer sam je dobio bez ičije pomoći”, rekao je Nikola Tepić, za “Prva.rs”.

Maturant iza sebe ima i međunarodna priznanja: bio je predstvavnik Srbije na Svetskoj geografskoj olimpijadi, prošle godine u Krakovu i ove godine u Moskvi. Učestvovao je na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika 2015.

U konkurenciji 140 projekata iz 28 država, dobitnik je Srebrne medalje u oblasti Zaštite životne sredine i na taj način, kako kaže, prikazao je Srbiju u najlepšem svetlu.

Bez razumevanja…

– Međutim, to svetlo je bilo jednostrano, s obzirom na činjenicu da je država imala veoma mala razumevanja za sve rezultate. Tačnije, razumevanja nije bilo! Dakle, apsolutno niko se nije udostojio i pružio priliku da odem na ta takmičenja, stao iza mene i dao mi šansu da implementiram i pokažem svoj rad i trud uložen u projekt. Takođe, prilikom povratka u zemlju, sa Srebrnim odličjem, nisam naišao na ljude otvorene za saradnju. Svakako, Srbija nije zemlja s velikim prihodima i to uzimam u obzir, ali ne udostojiti se i ne odgovoriti na molbu za refundiranje novca od strane moje opštine Novi Beograd ili bilo kojih drugih ustanova, veoma je mizerno za danasnje društvo. Kad shvatite koliko ste dali sebe za državu, prikazali svetu jednu prilično malu zemlju kao velik centar naučnih otkrića, ovakve stvari vas veoma povrede!…

A šta ova pobeda znači za tebe? Hoćeš li moći da pretočiš svoj patent u praksu? Da li ima zainteresovanih firmi?…

– S obzirom na činjenicu da nemam nikakve satisfakcije od države, pobede na ovakvim konkursima mi daju vetar u leđa da nastavim putem kojim sam krenuo. Ako je već država ,,slepa” da prepozna određene kvalitete, drago mi je da svetske organizacije, upravo, to, čine – rekao je Tepić.

Pobedio na Olimpijadi!…

On je drugi na svetu, mlad, perspektivan i želi da ostane u Srbiji!…

Učenik Treće beogradske gimnazije, Nikola Tepić (18), pre tri dana, vratio se iz Turske okićen medaljom s Olimpijade mladih naučnika.

Beograđanin 2. na planeti!…

Uspeh Nikole Tepića na Olimpijadi naučnika. Bio inspirisan naseljem Kaluđerica…

Učenik Treće beogradske gimnazije, Nikola Tepić (18), pre tri dana, vratio se iz Turske okićen medaljom s Olimpijade mladih naučnika. On je u jakoj konkurenciji, posle pripreme duge deset meseci i izrade projekta iz oblasti životne sredine, predstavio Srbiju u najlepšem svetlu, osvojivši drugo mesto!…

– Imajući u vidu da iz godine u godinu sve više zemalja učestvuju na Olimpijadi, Srebrnu medalju, u konkurenciji 140 projekata iz 28 država, smatram dobrim uspehom – skroman je Nikola koji je, već, četiri godine član Regionalnog centra za talente. – Ovo je za mene iskustvo od krucijalne važnosti, s obzirom na žiri s najuglednijih svetskih univerziteta. Ipak, bez pomoći direktora Regionalnog centra za talente, Nikole Srzentića, i mog mentora s Fakulteta za fizičku hemiju, Borivoja Adnađevića, ne bih uspeo…

Opčinjen prirodom…

Ovaj mladić koji živi u Kaluđerici, od malih nogu je opčinjen prirodom, a kraj u kom je odrastao, posebno ga je inspirisao. Na osnovu osvojenog prvog mesta na Republičkom prvenstvu naučnih radova, prošle godine, plasirao se na Olimpijadu, a projekt na temu “Inkapsulacije đubriva”, pripremao je više meseci. Još od Osnovne škole, osvajao je mahom prva i druga mesta na republičkim takmičenjima iz matematike, fizike, geografije i očuvanja i unapređenja životne sredine.

– Plasirao sam se na Svetsku geografsku olimpijadu koja će se u avgustu 2016. održati u Rusiji. Takmičenje traje sedam dana, a Srbiju ćemo timski predstavljati – najavio je Nikola.

Prvak Srbije u sportskom plesu!…

Nikola još ne zna na koji fakultet će da se upiše jer mu je sfera interesovanja ogromna, ali bi najrađe ostao u Srbiji.

– Usavršavanje u inostranstvu je primamljivo, ali bih, ipak, da ostanem u svojoj zemlji. Voleo bih nekako da pomognem nauci i obrazovanju u Srbiji – kaže ovaj gimnazijalac koji, pored nauke i redovnog školovanja, pronalazi vreme i za hobi pošto je državni prvak u sportskom plesu. (Napisao: G. Novaković, „Novosti“)…

NIKOLA JE NOV SRPSKI GENIJE: Ovaj maturant će SPASITI PLANETU, ali STVARNO!…

Pored velike ljubavi prema ekologiji i biologiji, Nikola će se, ipak, upisati na ETF jer ga smatra fakultetom budućnosti i velikom perspektivom za dobro zaposlenje.

Nikola Tepić (18), učenik je Treće beogradske gimnazije, pripadnik Regionalnog centra za talente, a ima i tri međunarodne medalje. Sad je pobedio na konkursu Zavoda za intelektualnu svojinu Republike Srbije i Svetske organizacije za intelektualnu svojinu u kategoriji učenika za pronalazak.

Njegov rad “Inkapsulacija uree – formiranje sporootpuštajećeg đubriva” – pohvaljen je i visoko ocenjen. Ono na čem se bazira njegov pronalazak je  korišćenje kapsule koja će smanjiti potrebu za đubrivom i navodnjavanjem biljaka!

– Inkapsulacija uree (uzeo sam ureu za primer jer sadrži mnogo azota) je,  zapravo, projekt kojim se hrani stablo biljke bez korišćenja đubriva. Drugim rečima, korišćenjem posebne kapsule, biljka će duže biti u stanju da čuva hranljive materije. Sam pronalazak, vrlo je značajan s ekonomskog, ali i ekološkog aspekta… Takođe bih dodao i da kapsula utiče na bolju apsorpciju vode – objašnjava Nikola Tepić za Telegraf.

Iza sebe ima velik broj priznanja. Bio je predstavnik Srbije na Svetskoj geografskoj olimpijadi, prošle godine u Krakovu i ove godine u Moskvi. Učestvovao je na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika 2015.

Podršku i veliku pomoć, dobio je od Fakulteta za fizičku hemiju i Instituta za biloška istraživanja “Siniša Stanković” koji su obezbedili uslove za ceo projekt. Neizmernu podršku, dobio je i od Regionalnog centra za talente čiji je član i njihovog direktora Nikole Srzentića.

Budući da je sad mlad naučnik koji je digao na noge celu Srbiju, mlade koji žele da se bave istraživačkim radom, profesore koji su ga podržali, pitali smo ga koji su njegovi planovi za budućnost i kako vidi sebe za 10 godina:

– Voleo bih da budem profesor matematike ili fizike, obožavam da prenosim znanje na druge, tako da je to poziv kojim bih se bavio – priča nam Nikola.

O master-studijama na razmišlja, voleo bi da to bude u inostranstvu, ali ne u cilju “bežanja iz Srbije” već da bi učio, stekao znanja na svetskim univerzitetima i ubuduće opravdao tri svetske medalje.

Posvećen je sportskom plesu…

Takođe se bavi sportskim plesom. Već 12 godina član je reprezentacije Srbije, dnevno provede 2 – 3 sata vežbajući, tako da slobodno možemo reći da je ovaj momak nov srpski genije. Uzor mu je stariji brat, Milan…

Njegova porodica je jedina finansirala realizovanje projekta, putovanja u inostranstvo i avionske karte…

Za celokupan put nije dobio nikakva finansijska sredstva, iako je opštini Novi Beograd u dva navrata slao zahteve da mu refundiraju novac za takmičenja. Takođe nije dobio pohvalu ni od Ministarstva prosvete, što ne znači da neće biti slučaj u narednom periodu.

(I. L.)

Video-prilog 1

Ovaj naš mlad naučnik, velik uspeh postiže i u sportskom plesu. Ovde ga možete videti na takmičenju sa svojom partnerkom Anđelom Lukić.

Nikola Tepić & Anđela Lukić – BeoDance 2015 STANDARD, trajanje: 2:23 minuta

(PAŽNJA: Iza ovog snimka, samo sačekajte, sledi LATINO, tj., Nikola Tepić & Anđela Lukić – BeoDance 2015 LATIN…. nećete verovati šta ćete videti! KAKAV DAR!!!)

Klikni(te), dole:

https://www.youtube.com/watch?v=6P0yMWQqJhE

Video-prilog 2

Milan Tepić & Dragana Bajić – FINALE DPST 2013-seniori, trajanje: 15:56 minuta

Klikni(te), dole:

https://www.youtube.com/watch?v=UDXVmmNtcFE

Izvori: trecagimnazija.edu.rs, alo.rs, tvbest.rs, ziginfo.rs, telegraf.rs, youtube.rs


Priredio: V. V. Mihić, pf

oOOo