VATRENI PLES NA NEBU

Ovo je najbolji vatromet na svetu kakav niste videli do sada

 

Bilo šta reći vezano za ovaj vatromet je suvišno. Morate ga pogledati. Ovo je sigurno najbolji vatromet na svetu kakav mi nikada nismo videli.

Najbolji vatromet na svetu planina Fudži

Vatromet koji ćete gledati se odigrao na jezeru Kawaguchi u Japanu, ispred planine Fudži, koja je u pozadini vatrometa. Košato je oko 7 miliona jena.

Svaka čast za onoga ko ga je osmislio i sproveo u delo ovakav vatromet.

Uživaćete tokom tri minuta koliko vatromet traje u vatrenom plesu na nebu.

Uključite i zvučnike, jer divna muzika prati najbolji vatromet na svetu.

Uživajte.

Vatromet (vatra+meta) označava prikaz pri kojem se eksplozivne pirotehničke naprave i projektili koordinirano pale radi zabave. Vatromet je naprava sa raketnim motorom i ekplozivnom (bojevom) glavom koja je na zapaljivi stepan prenosa, a ne na udar. Svrstava se u razred II. i III. Vatromet nije dozvoljeno koristiti u blizini bolesnika, domova za starije osobe, autoputeva, naftovoda, uz transformatore i ostale izvore elektromagnetskog zračenja, te objekte s zapaljivim stvarima.

Svetlećim česticama u raznim bojama, koje nastaju izgorevanjem ili eksplozijama pirotehničkih proizvoda, mogu se postići različiti svetlosni efekti.

Prema nekim pretpostavkama, prvi vatromet stvoren je sasvim slučajno, u drevnoj Kini u 9 veku, pa su upravo za taj izum star nekoliko hiljada godina upravo zaslužni oni. Do današnjih dana je sačuvana legenda o eksplozivnoj smesi koju su stvorili alhemičari u jednoj od mnogobrojnih poljskih kuhinja u Kini mešanjem sumpora, kalije nitrata i drvenog uglja, sastojaka koji su se u to vreme često mogli naći u kineskim kuhinjama. Ovi sastojci su stavljani u bambusovu šupljinu kao raketni pogon, a kako bi motor dogorio do bojeve glave, koja je napravljena bila od kokosove šupljine, dolazilo bi do praska i rasprskavanja kokosa napunjenog sličnim materijama.