S njima smo rasli… stasali… SASTAJALI se, a, bogami, i RASTAJALI!…

NAJLEPŠE FILMSKE ROMANSE

 

S njima smo se smejali, plakali, uzdisali i uživali. Oni su nas naveli da maštamo kako bi bilo da se i nama desi prava, filmska ljubav. Oni su na veliko platno doneli ljubav za sva vremena… ponekad, život je kopirao filmove – nemoguće je saznati kako jer nema logike… nema-nema… U LJUBAVI!…

Izbor i lista Najlepše filmske romanse

Scena iz filma „Eni Hol“

O svakom reč-dve, tek da se „osolimo“!… I, svakako, pošto se ovde radi o romansama, čim pročitate naslov pojedinog filma, U VAŠIM SRCIMA… POTEĆI ĆE REKE… ah!… eh!… oh!… LJUBAVI!…

Magičan trougao…

U eri crno-belih ostvarenja, razigranih nogu i nespretno razmenjenih pogleda, Džindžer Rodžers, blistala je u filmu “Doba svinga” (1936) dok joj je Fred Aster, uz pratnju klavira, pevušio “The Way You Look Tonight”. Ljubavni trougao nikad nije bio magičniji nego kad su ga činili Keri Grant, Ketrin Hepbern i Džejms Stjuart u “Pričama iz Filadelfije” (1940).

Film koji svakom DECENIJOM postaje sve kvalitetniji… KAO STARO VINO!…

Jedno od najvećih filmskih ostvarenja “Kazablanka” (1942) poput je kvalitetnog vina, s godinama samo dobija na kvalitetu. Ne mali doprinos tome dali su i neodoljivi Hemfri Bogart i Ingrid Bergman.

Kažu… za ovaj film… FILM NAD FILMOVIMA… a Vi?…

Prema nekim anketama najlepša ljubavna priča svih vremena je “Kratak susret” (1945), a tome su svakako doprineli Trevor Hauard i Selija Džonson koji su pokazali da ne mora svaka ljubavna priča da završi poput “Ane Karenjine”. Ketrin Hepbern još jednom je pokazala svoju romantičnu stranu uz Spensera Trejsija u filmu “Adamovo rebro” (1949).

Ah, taj APARTMAN!… šta mi, sve, navire (u glavu)…

Sasvim novu dimenziju poznatoj ljubavnoj priči “skitnica i dama iz visokog društva” dala su dva slatka animirana kučeta u Diznijevom klasiku “Maza i Lunja” (1955). Sredinom prošlog veka srca su slamali i Džek Lemon i Širli Meklejn u kultnom ostvarenju “Apartman”.

Najskuplji, da-da-da…

Pre tačno pedeset godina u tada nikada dužem i nikada skupljem spektaklu “Kleopatra” (1963) nežnosti su razmenjivali i snage odmeravali Elizabet Tejlor i Ričard Barton. Nešto kasnije, sasvim drugačiju ljubav, sa opakim mirisom kriminala, prikazali su Voren Biti i Fej Danavej u filmu “Boni i Klajd”.

Jeste li i vi doživeli FILMSKU HEMIJU?!… Ja jesam… ko prizna… kako se, ono, kaže…

Ljubavna priča “Harold i Mod” (1971) u svoje vreme je izazivala kontroverze zbog razlike u godinama Bada Korta i Rut Gordon, ali je dokaz njihove filmske hemije to što su odoleli zubu vremena.

Jedan je Vudi Alen… Da se nije rodio, trebalo bi ga… kako se, ono, kaže…

Iako se poslednjih godina “vrzma” po Evropi, Vudi Alen je svoju najveću romansu smestio u voljeni Njujork, gde je briljirao uz Dajan Kiton u filmu “Eni Hol” (1977). Da žene padaju na uniforme svima je bilo jasno kada je Ričard Gir osvojio srce Debre Vinger u filmu “Oficir i džentlmen” (1982).

Ponovo ljubavni trougao…

Još jedan ljubavni trougao, i to u filmu “Lepi u ružičastom” (1986) osvojio je srca gledalaca, a činili su ga Moli Ringvald, Endrju Mekarti i Džon Krajer.

Šta je važno u ljubavi…

Da su u ljubavi reči ipak važne, s vremena na vreme, pokazali su nam Džon Kjuzak i Ajuoni Skaj u filmu “Reci bilo šta” (1989).

Romansa, i, to, PRAVA…

Kako izgleda prava romansa uverili smo se dok smo sa uzdasima gledali Patrisiju Arket i Kristijana Slejtera u filmu “Prava romansa” (1993).

Prava romantična priča…

Jedna od kraljica romantičnih priča tokom devedesetih svakako je Meg Rajan koja je svoj maksimum dala sa Tomom Henkson dok su bili “Besani u Sijetlu” (1993).

Da li je bilo buke ili nije…

Šekspirove ljubavne priče mogu podjednako dobro da izgledaju i na filmskom platnu, u šta smo se uverili kad su Kenet Brana i Ema Tompson razmenjivali nežnosti u “Mnogo buke ni oko čega” (1993).

Prešao u legendu…

Još jednu ljubavnu priču na sa filmskog platna u legendu su poslali Rejf Fajns i Kristin Skot Tomas igrajući u “Engleskom pacijentu” (1996).

Reč ROMANSA čak i u naslovu…

Džordž Kluni i Dženifer Lopez nikad nisu bili zavodljviji, opasniji ali ni romantičniji nego u ostvarenju “Opasna romansa” (1998)

Keri i Vinslet…

Ljubav na azijski način doneo je film “Raspoložen za ljubav” (2000) sa Megi Čeung i Tonijem Leungom, dok su britansku luckastu verziju ljubavi pružili Džim Keri i Kejt Vinslet u “Večiti sjaj besprekornog uma” (2004).

Iskrena ljubavna priča…

Bilo je dovoljno svega nekoliko minuta i nijedna razmenjena reč između Eli i Karla, da nam u filmu “Do neba” (2009) pokažu iskrenu ljubavnu priču kakvu ne viđamo poslednjih godina.

Priča iz 1955…

Na listi se konačno našla i trodelna filmska priča između Džuli Delpi i Itana Houka, koja je počela 1995. filmom “Pre svitanja”, a ove godina dobija svoj konačni epilog.

Video-prilozi

1. prilog:

Much Ado About Nothing (1993) Trailer, trajanje: 2:23 minuta

Klikni(te), dole:

https://www.youtube.com/watch?v=bYj-2vFLbtc

2. prilog:

ANNIE HALL – Trailer ( 1977 ), trajanje: 2:01 minuta

Klikni(te), dole:

https://www.youtube.com/watch?v=TBzHphcc2Jw

3. prilog:

Brief Encounter – Official trailer – On UK Blu-ray & DVD from 7th February 2011, trajanje: 2:01 minuta

Klikni(te), dole:

https://www.youtube.com/watch?v=oGDCTlVWduk

Priredio: Velibor Mihić, publ.

oOOo