Sećanje na Nikolu Teslu

GENIJE SRPSKOG RODA

Veliki naučnik svetske slave Nikola Tesla upokojio se na Božić

 

Naučnik Nikola Tesla portret

Nikola Tesla – Upokojio se na Božić 1943.

Baš na Božić 1943. godine, umro je srpski fizičar i pronalazač Nikola Tesla, jedan od najvećih umova u istoriji svetske nauke, posebno elektrotehnike, tvorac „novog tehničkog poretka“, čijim je izumima postavljen temelj i pravac vrtoglavog naučno-tehnološkog razvoja ljudskog roda u 20. veku.

Pronašao je obrtno magnetno polje, trofazni sistem prenosa električne energije, indukcioni motor, generator i transformator, fenomen elektromagnetne rezonance i patentirao je niz izuma na kojima se zasniva savremena elektronika i bez kojih bi bila nezamisliva tehnička civilizacija, pogotovo prenos električne energije.

Pionir je i radio-tehnike, bežične telegrafije, radara. Njegov polifazni sistem naizmeničnih struja pokazao je vrednost na prvoj hidrocentrali na slapovima Nijagare.

Nikola Tesla je patentirao oko 700 pronalazaka u oblasti naizmeničnih struja, telekomunikacija, akustike i mašinstva, od kojih su mnogi našli široku primenu.

Posle okončanja studija elektrotehnike u Gracu i kraćeg stažiranja u Budimpešti i Parizu, odselio se u SAD, čiji je državljanin postao 1884, ali je sve do smrti održavao bliske kontakte s otadžbinom.

Proniknuvši u tajne oscilatornih kretanja elektriciteta i materije, najveće naučne poduhvate ostvario je u SAD-u.

Povodom stogodišnjice njegovog rođenja, 1956. jedinica za merenje magnetne indukcije dobila je Teslino ime. Rođen je kao četvrto dete Milutina i Ðuke Tesle u svešteničkoj pravoslavnoj porodici u srpskom selu Smiljan u Lici.

Video-prilog

Sećanje na Nikolu Teslu (na ruskom), 5 Самых БЕЗУМНЫХ Изобретений Николы Тесла, trajanje: 2:58 minuta

Klikni(te), dole:

https://www.youtube.com/watch?v=QlLaQazkJek#t=102

Priredio: pf Velibor Mihić, ur.

oOOo