NOVOGODIŠNJA EUFORIJA SE NASTAVLJA

Stara Nova godina ili pravoslavna Srpska Nova godina predstavlja neformalni tradicionalni pravoslavni praznik i obično se slavi kao početak nove godine po Julijanskom kalendaru.

U XX i XXI veku, Srpska Nova godina pada 14. januara, jer 13 dana zaostaje za Novom godinom po Gregorijanskom kalendaru. U Srbiji stara Nova godina najčešće se naziva Srpska Nova godina, a ponekad i pravoslavna Nova godina,Julijanska Nova godina ili čak Mali Božić.

vino

Veliki deo građana ozbiljno shvata ovaj praznik i dočekuje Srpsku Novu godinu na sličan način kao i Novu godinu 1. januara. Za doček Srpske Nove godine obično se organizuje koncert ispred Skupštine grada ili Narodne skupštine u Beogradu, dok vatromet priprema Srpska pravoslavna crkva kod Hrama svetog Save na Vračaru, gde se veliki broj ljudi okuplja svake godine. Ostali gradovi takođe organizuju doček Srpske Nove godine.

sveti_sava_-_nova_godina

Restorani, hoteli, klubovi, kafići i splavovi su obično puni i unapred rezervisani. Svuda je organizovan doček Srpske Nove godine, začinjen je sa odličnom hranom i živom muzikom. Za razliku od kalendarske Nove godine, većina kafića ima slobodan ulaz i oni nemaju specijalne pakete za Srpsku Novu godinu., pa je samim tim i podnošljivije za vaš novčanik. Sa druge strane splavovi i klubovi koji imaju organizovan doček sa živom muzikom su unapred rezervisani i po dve nedelje ranije – što znači mnogo igranja po stolovima i razbijenog stakla. Srpska Nova godina se dočekuje mnogo luđe nego kalendarska. Pucnjave, vatrometi i pirotehnika su više zastupljeni nego za običnu Novu godinu.

Tradicionalni narodni naziv za ovaj praznik je Mali Božići. Neke familije nastavljaju sa srpskim božićnim tradicijama i običajima.

beograd_-_nova_godina

Tradicija Pravoslavne Nove godine se zadržala u Rusiji, Armeniji, Moldaviji, Ukrajini (Malanka), Gruziji, Belorusiji, Kazahstanu, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Makedoniji i Srbiji

Ukoliko se razmišljate da je dočekate u glavnoj prestonici, pametno je da već sada rezervišete smeštaj u nekim od beogradskih apartmana i napravite spisak mesta koja morate obići.

Srećni praznici!