OPEL – istorija autogiganta – II deo

Uspeh koji je „Opel“ imao pre Prvog svetskog rata, nastavio se i nakon njegovog završetka. Već 1924. godine, Kompanija uvodi proizvodne linije kao novinu u proizvodnji automobila, što je dovelo do smanjenje cena za čitavih 50%.

Već 1928. godine, kao rezultat novog načina fabričke proizvodnje, „Opel“ je došao do, za ono vreme izvanrednih, 43.000 proizvedenih vozila. Prvi model koji je izašao sa proizvodne trake bio je 4/12 PS čija je cena bila 1900 maraka, čak 2700 maraka manje od prethodnoh Opelovog modela proizvedenog na stari način. Kao još jedan kuriozitet, navešćemo i činjenicu da se ovaj model proizvodio isključivo u zelenoj boji.

Upravo zbog zelene boje, ovaj automobil je poneo nadimak „Laubfrosh“, odnosno „Kreketuša“. I pored zabavnog naziva, ovaj auto je u 1928. godini činio čak 37,5% svih automobila prodatih u Nemačkoj. U tom trenutku, „Opel“ ja najveći nemački proizvođač bicikala, motocikala i automobila. Ipak, već sledeće godine, dvojica braće Opel umiru što dovodi do podele kapitala i novca među članovima porodice i do slabljenja Opel kompanije.

1

Upravo zbog svega ovoga, kompanija prodaje svoj kapital velikom GM-u. „Dženeral Motors“ je „Opel“ platio 33 miliona američkih dolara, okrenuvši se isključivo proizvodnji automobila.

Prvi veliki automobil proizveden pod vođstvom GM-a, bila je čuvena „Olympia“, prvi put promovisana 1934. godine, u čast Olimpijskih igara u Berlinu, 1936. Godinu dana nakn lansiranja ovog modela, po prvi put se pojavio i legendarni „Kadett“. „Olympia“ se proizvodila u pet različitih varijanti i prodata je u neverovatnom broju od 168.875 automobila. „Kadett“ je koštao svega 2100 maraka, što je omogućilo da se u periodu od 1936. do početka Drugog svetskog rata, ovaj model proda u sjajnih 107.000 primeraka.

Od svog osnivanja, sve do 1937. godine, „Opel“ je proizveo neverovatnih 2.600.000 (dva miliona i šesto hiljada) bicikala, a u osvit Drugog svetskog rata Kompanija je imala 25.000 zaposlenih sa proizvednih milion automobila.

2

Tokom rata, upravljanje nad „Opel-om“ preuzele su nacističke vlasti a proizvodnja je bila namenjena potrebama Rajha i vojske. 1944. godine, Saveznici su u bombardovanju srušili fabriku do temelja, dok je proizvodna linija iz fabrike koja je proizvodila model „Kadett“ demontirana i kompletno prebačena u Sovjetski Savez. To je omogućilo Sovjetima da pokrenu proizvodnju „Moskviča“ čiji je prvi model bio prilično verna kopija „Kadetta“.

Već 8. maja 1945. godine, novoformirane vlasti u Nemačkoj, otpočele su izgradnju nove fabrike automobila „Opel“. Već sledeće godine, otpočela je proizvodnja kamiona od 1,5 tona, koji je za svega godinu dana proizveden u 3.219 primeraka. Iste godine Kompanija iznova pokreće proizvodnju „Kadetta“, a 1948. godine, počeće sa proizvodnjom modela „Kapetan“.

Opel se, veoma brzo, nakon ratnog razaranja, vraća na staze starog uspeha polako šireći distributivnu i servisnu mrežu po Evropi u godinama koje slede.