BOLJE S MIROM, NEGO S ČIROM!…

Ove stvari nikad ne radite u inostranstvu!

 

Zanimljivo nam je kako Japanci pozdravljaju naklonom, ili smena straže britanske kraljevske garde, okićene mlade Šri Lanke… Međutim, mnogo svakodnevnih postupaka mogu vas u inostranstvu dovesti u neprijatnu poziciju i teško uvrediti domaćina!…

Nazdravljanje u Rusiji - Ove stvari nikad ne radite u inostranstvu

Napojnica…

U Japanu i Južnoj Koreji napojnicu smatraju uvredom. Radnici duboko veruju da su dobro plaćeni i da dobro rade svoj posao. Njima ne treba novčani podsticaj. Napojnicom vređate njihov profesionalan ponos!

Sedeti na zadnjem sedištu u taksiju…

U Australiji, Novome Zelandu i u još nekim delovima Irske, Škotske i Holandije, smatra se nepristojnim, odnosno, kao da taksistu smatrate slugom – ako sedite na zadnjem sedištu taksija!

Palac gore…

Na Bliskom istoku, u Latinskoj Americi, Zapadnoj Africi, Rusiji i Grčkoj – palac gore ima isto značenje kao i nama podignuti srednji prst!

Smejanje otvorenih usta…

U Japanu se ovakav smeh smatra nekulturnim, nešto slično kao kad neko jede otvorenih usta ili mljacka!

Akademskih 15 minuta…

Nama prihvatljivo kašnjenje se u Nemačkoj smatra se vrlo bezobraznim jer, to, znači da ne cenite tuđe vreme. Doći na vreme – s druge strane – u Latinskoj Americi, naročito u Argentini, kako tamo: e, nepisano je pravilo da se na večeru uvek kasni. Dođete li u vreme kad vas je domaćin pozvao, verovatno ćete ga neprijatno iznenaditi!

Jedna ruka u džepu…

Smatra se arogantnim u Turskoj kao i u Južnoj Koreji!

Korišćenje leve ruke…

U Šri-Lanki, Africi, Indiji i većini arapskog sveta nije se uvek koristila WC-hartija, nego leva ruka! Zato je neprihvatljivo njom bilo šta raditi, a naročito dirati hranu!

Otvaranje poklona…

U Kini i Indiji otvaranje ukrasne hartije pred onim koji daruje – pokazatelj je gramzivosti, halapljivosti, sebičluka, ružnog vaspitanja. bahatosti!

Pokazivanje tabana…

Da. da, nipošto!… Krijte tabane kao zmija noge, inače… U arapskim, muslimanskim, hindu i budističkim zemljama pokazivanje tabana, smatra se nepoštovanjem sagovornika jer se smatra da je to najprljaviji deo našeg tela zato što dodiruje zemlju!

Ispijanje tuđeg alkoholnog pića…

U Norveškoj je nepristojno piti ono što niste doneli na zabavu!

Muški toples…

U Južnoj Koreji muškarci nose majice čak i na plaži!

Hrana van restorana ili kuće…

Dok je kod nas normalno da prezalogajimo nešto na ulici, u autobusu, ili na radnome mestu… u Ruandi i Japanu, to se smatra neprihvatljivim!

Dodirivanje…

Ni slučajno!… Pamet u glavu!… Da se niste usudili!… Ako grlite ili dodirujete nekog u Kini, Koreji, na Tajlandu ili Bliskom istoku, verovatno ćete ga uvrediti. Šta se, tačno,  smatra ličnim prostorom varira od zemlje do zemlje. Na primer, Amerikanci stoje mnogo bliže jedno drugom dok razgovaraju – od Britanaca!

Pozdravljanje pitanjima…

Naše “kako si, šta radiš, šta ima novo” u Holandiji, na primer, smatraće se zabadanjem nosa u tuđu privatnost!

Odbijanje hrane…

Dok se u nekim delovima Hrvatske očekuje da prvo odbijete ponuđenu hranu pre nego što jedete (naročito u Zagorju u kom postoji čitav ritual nuđenja i odbijanja), ali u Libanu bi se zbog takvog poteza – domaćini ozbiljno naljutili!

Uzimanje poklona bez prethodnog odbijanja…

Da, da… treba da kažete nije trebalo, ma ne mogu da uzmem, poklon je lep, ali… Dakle, to se očekuje! U Japanu i Kini se očekuje da nekoliko puta odbijete poklon pre nego što ga uzmete.

“Čišćenje” tanjira…

Kad pojedete, sve, obično znači da vam se obrok sviđa. Međutim, u Kini, Rusiji, na Filipinima i Tajlandu – to znači da ste još gladni i da vam domaćin treba doneti još hrane!

Na Balkanu… i još negde: ne na ivici stola…

Sve balkanske zemlje, drže se praznoverja o sedenju na ivici stola. I dok se u Srbji i Hrvatskoj smatra da se onaj ko sedi na ivici – nikad neće venčati, u Rumuniji i Moldaviji, stvar je mnogo gora. Naime, tamo veruju da će, ako sednete na ivicu – sve poći po zlu, tako da se ivica stola izbegava kao kuga!

U Turskoj…

Kad se nađete u Turskoj, obavezno držite noge na podu i nikako ne pokazujte đonove, s obzirom da se to smatra vrlo nepristojnim. Takođe, ne držite ruke u džepovima!

O piću…

Postoje mnoga uputstva kako se ponašati i s pićem. Tako, ako u Rusiji niste u stanju popiti čašicu votke na iskap, vaš domaćin teško da će biti zadovoljan. S druge strane, ako u Francuskoj dolijete vino samo sebi, a ne i drugima za stolom, suočićete se s gnevnim pogledima! Što se tiče pogleda u oči kod kucanja čašama, po nekim izvorima, taj običaj potiče iz Nemačke. Naime, tamo postoji praznoverje po kom će onaj ko ne gleda u oči imati sedam godina nesreće u – krevetu!

S druge strane, Rusi se nikad ne gledaju u oči kod kucanja, a s obzirom na to koliko ih je, verovatno ovo o nesreći u krevetu ne važi, bar, ne kod njih… Rusi kod nazdravljanja gledaju u pod, i to zbog jednostavnog razloga što se gledanje u oči doživljava kao pretnja…

Bugari se drugačije ponašaju kad je reč o kucanju. Tokom pijenja pića, kucaju se više puta, svaki put nazdravljajući, nečem, kod njih je veselo…

Mađari smatraju primerenim kucanje ako pijete vino ili žestoko piće, ali, po njima, s pivom se jednostavno – ne kuca…

I ovo, za Nemačku: kada uđete u njihovu pivnicu, nipošto ne dirajte zvonce koje visi za šankom jer se njim ne doziva konobarica. Naime, ono je znak da ćete platiti rundu celoj pivnici!

Priredio: Velibor Mihić. nov.

oOOo