WEB IKONE – Poznati web sajtovi nekada i sada

Kako je napradovala tehnologija napredovali su i web sajtovi kao i njihov web dizajn. Pročitajte kako su se menjali najpoznatiji web sajtovi tokom godina!

 

Svi znamo da tehnologija napreduje neverovatnom brzinom. Izrada web sajtova se susreće sa novim tehnikama koje su stalno u usponu, a web dizajn samih sajtova se takođe u skladu sa tim mora konstantno unapređivati. Dizajn web sajtovau početku nije bio u prvom planu, ali vreme je pokazalo da vizuelni identitet sajta ima veoma bitnu ulogu. Nekada su sajtovi bili dosta svedenijeg izgleda i zbog toga primamljiviji korisnicima.

Yahoo je nastao u martu 1995. i njegov tadašnji izgled se dosta razlikuje od onog koji poznajemo danas. Na početku jedan od najpopularnijih sajtova za pretragu interneta bio je Yahoo, pa tek onda AltaVista i potom Google. Prvobitno slike i video klipovi su bili u drugom planu, a akcenat se stavljao uglavnom na sadržaj. Yahoo je na početnoj stranici imao previše sadržaja koji je odbijao korisnike. Fotografije na novom dizajnu su razbile monotoniju, ali čak i danas Yahoo nema dizajn kojim bi se mogao pohvaliti.

Yahoo-nekad

Yahoo-danas

Google je „pobedio” Yahoo, jer se vodio parolom „Manje je više“. On je danas najpopularniji pretraživač na svetu, a dizajn njegove naslovne stranice ne može biti jednostavniji. Googlove tendencije ka još većoj jednostavnosti su se isplatile.

Google-nekad

Google-sad

YouTube je stvoren pre deset godina i za to vreme je pretrpeo velike promene u dizajnu, ali je ipak uspeo da zadrži jednostavnost i na taj način olakša korisnicima pretraživanje. Najpopularniji sajt za razmenu video sadržaja je 2006. godine kupio Google, pa se danas može zaključiti da je za njegov uspeh zaslužna i Googlova „škola“ savršenog dizajna.

You-tube-nekad

You-tube-sad

Facebook se od svog nastanka do danas nije mnogo promenio. Odličan dizajn i nenametljive boje su doneli odične rezultate. Danas je Facebook najpopularnija društvena mreža na svetu. Izgled web stranica Facebooka se menjao kroz vreme, ali je poenta da je korisnicima uvek bio lak za korišćenje.

Facebook-nekad

facebook-sada

Twitter je društvena mreža čiji je dizajn takođe uznapredovao ka modernijem i preglednijem. Na početku dizajn stranica je bio dosta konfuzan, različitih boja, što je korisnike zbunjivalo. Danas se Twitter vodi svojom standardnom plavom bojom i odličnim rasporedom svih fukcionalnosti na sajtu.

Twitter-nekad

Twitter-danas