Oops! It appears that you have disabled your Javascript. In order for you to see this page as it is meant to appear, we ask that you please re-enable your Javascript!
Društvo

Proročanstvo Emira Kusturice

 

NE PROPUSTI TEKST!

Svet može da ode u veliki rat…

 

KONTROVERZNO PROROČANSTVO EMIRA KUSTURICE…

Evo šta nas sve čeka u 2016!

 

Proslavljeni reditelj Emir Kusturica predviđa šta sve čeka svet u 2016. Srbiju, Republiku Srpsku, o svojim filmovima…

„Redosled poteza koji slede na geopolitičkoj mapi odrediće NATO, ali rakete S-400 instalirane u Siriji i Putinova izjava da će biti uništeno sve što se nađe na putu ruskih aviona uspostaviće novu vrstu ravnoteže“, priča Emir Kusturica.

Kusturica se krsti - Proročanstvo Emira Kusturice

„Plašim se da svet može da ode u veliki rat, koji traje od 1945, ali je ograničenog dometa. Pokušaj stvaranja koalicije protiv ISIS, koju u stvari ne žele da stvore, liči mi na koalicije koje su pravili protiv Hitlera. Svetska ekonomija uterala je Hitlera u bankrot, a on svet u rat“, kaže Kusturica.

O Putinu…

Šta govoriti o čoveku koji je stao u zaštitu suverene država koja ga je pozvala u pomoć, i još na umu ima ideje kao što su pravda i istina, a to su na Zapadu zanemarljive činjenice. Putin će u do maja raščistiti stvari u Siriji i vratiti Sirijcima pravo da odluče da li će Asada ili nekog drugog. Jasno mu je da su u obaranju „suhoja“ Turci bili samo izvođači radova. Daj bože da se pojavio ranije, pa da smo sa njim mogli da odlučujemo u vreme građanskog rata u Jugoslaviji, da li želimo demokratiju koju ne možemo da podnesemo ili politički sistem sa kojim bismo mogli da se rvemo. Modernim jezikom rečeno – ili imaš S-400 ili nemaš. Putin će pomoći da se uravnotežimo i na pomen reči ‘pravda‘ i ‘istina‘ više ne odmahujemo rukom. Ruski predsednik objašnjava komplikovanu istinu da čitava planeta plaća preveliku cenu za udobnost koju Zapad uživa u svojim granicama.

O Zapadu…

Sudbina Evrope u 2016. biće u rukama iste one sile koja joj briše identitet, a Zapad se neće pomiriti da sibirska nalazišta nafte nisu vlasništvo „Šela” i drugih njihovih kompanija. Za engleske neokonzervativce, većinu francuskih i nemačkih, Turska će ostati dobra opcija da zaustavi prodiranje Rusa u Evropu. A to prodiranje je energetsko.

O Srbiji, Vučiću…

Postoji nada da bi Srbija mogla da bude deo evropske zajednice a da ne bude u NATO. Nažalost, lako se naviknemo na ono što nam ne odgovara, što reče jedan čovek, „naučili smo pod Titom, pa bi možda i pod NATO-om”. Ali, NATO uzima u proseku 2,2 BDP i dobar je najviše sam sebi, a najmanje jednoj maloj zemlji. Protiv Evrope nemam ništa jer se osećam kao beli Evropljanin, ali glasam za vojno neutralnu Srbiju. Vučića, koji je do sada vodio izbalansiranu spoljnu politiku, čekaju veliki izazovi.

O Republici Srpskoj i Federaciji BiH…

Dodik i Srpska ostaće antiteza Bakiru Izetbegoviću i njegovom ocu koji je poznat po delu koje se zove Islamska deklaracija. Rebeka Vest je pisala, kad je Ataturkov ministar spoljnih poslova stigao vozom u Sarajevo u engleskom lister odelu, kako su tamošnji muslimani u ispeglanim dimijama, čakširama, feredžama, zabrađeni pošli na stanicu da ga dočekaju.

Da nema Dodika i Republike Srpske, i Amerike koja kontroliše stvari, Alijin sin, koji stvara islamsku državu sa glavnim gradom Rakom u Iraku, opet bi presvlačio muslimane kao kad je dolazio onaj ministar. Dodik će učvrstiti kontraudar protiv Izetbegovića kome smeta sekularna Bosna. Verovali smo pred raspad Jugoslavije da Sarajevo može da istrpi Antu Markovića, ali su izbori bili poražavajući za sve koji su verovali u građansku Bosnu. Svaka sekularna tradicija je kompatibilna hrišćanskoj. Pogledajmo šta se dešava u Turskoj, Ataturk se u grobu okreće kao na roštilju dok Erdogan stvara milijarde na švercu nafte i novo Otomansko carstvo.

O izbegličkoj krizi…

Najveći „junak“ humanitarne katastrofe je Džordž Soros, za koga postoje indicije da je generator takve krize, i posle koje radnici imaju sve manje prava a korporativni kapitalizam se doživljava kao sudbina. Nastavićemo da živimo fatalizam korporativnog kapitalizma. Soros je rekao da bi svake godine trebalo dovesti po milion izbeglica da se izgubi identitet i da lokalne kulture nestanu.

Izbeglička kriza će se nastaviti, ona nije nastala spontano, već je izmišljena u nekoj kuhinji. Ako nisam u pravu, zašto izbeglice iz Sirije, koja se sistematski uništava kao Jugoslavija, ne ostanu u Turskoj, ili zašto im Saudijska Arabija ne obezbedi dva-tri miliona šatora. Hrišćani koji naseljavaju Bliski istok od postanka hrišćanstva sada su pred iščeznućem.

O medijima…

Mediji će i dalje da budu neizmerno đubrište informacija iz kojih ćemo se jedva živi provlačiti, kao iz kontejnera. Sve se nadam da ću pre nego pročitam da pokrećem televiziju i postajem vlasnik i dirketor, to saznati pre tih novina.

O novom filmu „Na mlečnom putu“…

Nadam se da će biti prikazan u Kanu i dobro prihvaćen. Moj novi film je jedna velika avantura, pošto sam prvi put snimao digitalnom kamerom. Teško je napraviti uzbudljiv film u vremenu kada se ljudi olako nadraže milionima jutjubova, gegova, tragičnih snimaka. Pokušao sam da film vratim na sredinu 20. veka i ispričam jednu ratnu bajku uzbudljive lepote. Koliko sam uspeo – videćemo!

O Andrićgradu…

Uvešćemo Andrićevu nagradu za najbolji roman godine, i nagradu za životno delo, a pokrovitelj bi trebalo da bude Milorad Dodik. Počeće sa radom Akademija lepih umetnosti, otvaramo sajam knjiga, nastavljamo sa seminarima, novim izdanjima, okupljaćemo pisce i naučnike, završiti pozorište.

O Olimpijskim igrama…

Medalju za Srbiju sigurno će osvojiti Novak Ðoković i Ivana Španović, možda Kolašinac, Stjepanović i Ivanović. Po običaju, obradovaće nas neko od sportista za koga do sada nismo čuli. Imamo dobre pojedince ali nemamo dobru atletiku, a zemlja sa slabom atletikom nema ni zdrav narod.

Izvor: blic.rs, kurir.rs

Priredio: pf Velibor Mihić, dipl. fil.

oOOo

1 komentar

  • Situacija je vrlo složena ( sve mnogo potseća na onu priču o „ludom“ i „zbunjenom“), ali rata neče biti., zato što bi u klasičnom ratu Rusi sigurno bili gubitnici, pa im ne preostaje drugo nego da upotrebe atomsko oružje. U tom slučaju rezultat bi bio katostrofafan i po Amere i po Ruse. Međutim Ameri su svojom nespretnom politikom ostvarili uslove za „veliki bućkuriš“ koji je već počeo na Bliskom istoku. Nemačka je, iako ekonomski dobro stoji, pred velkim iskušenjem, jer ne zna „kojem će se carstvu prikloniti?“ Poljaci takođe, jer onaj deo Poljske koji je Staljin oteo od Nemaca i dao Polajcima, mogu lako da Izgube, jer Rusi mogu lako da kažu Nemcima: vratite ono što mislite da je Vaše, mi se nećemo mešati. Što se tiče ex Jugoslavije glavni problem za Zapad su Srbi, jer ako jednog dana Srbi budu savladani, na red dolaze sledeći koje neću imenovati.Italijani i Mađari će sigurno tražiti da im se vrati ono što smatraju da je njihovo, a zna se šta su saveznici obećali Italijanima još u Prvom svetskom ratu. Što se tiče Bliskog istoka, tamo već imamo bućkuriš, ali to nije ništa, kakav se super bućkuriš može desiti. U slučaaju globalnog rata Rusi ne moraju raketama gađati Amere, jer je dovoljno da atomske rakete pošalju na lokacije gde se crpi nafta, jer Ameri bez nafte živeti ne mogu. Pored toga treba misliti i na mogućnost biološkog rata.
    Boga mi i neke naše komšije koje se se uklinili između Rusije i Srbije imaju mnogo razloga za brigu, a što se tiče Evrope ona više nikad neće biti onakva kao što je bila pre dolaska velikog broja izbeglica. Šta o tome misli Vatikan, nije mi poznato. Tiliko za sada iako bi bi se o svemu moglo još mnogo pričati….

Ostavite komentar