Kako da napravite najlepšu Božićnu česnicu…

BOŽIĆNA ČESNICA

Za Dan Hristovog rođenja, Božić, jedan od najvećih hrišćanskih praznika, a, svakako, najradosniji, pripremaju se i neki kolači koji se prave, isključivo, za Badnji dan ili Božić.

Recept kako se pravi Božićna česnica

Običaji se razlikuju u pojedinim hrišćanskim zemljama, ali se, gotovo svud, zna za Božićnu česnicu koja ulepšava svečanu trpezu i doprinosi da se ovaj praznik što lepše i svečanije proslavi.

Česnica se mesi rano ujutru na Božić i iznosi na sto na koji je postavljen božićni ručak.

Recept za Božićnu česnicu…

Sastav za Božićnu česnicu:

2 jajeta
1 paketić kvasca
1/2 l mleka
1 kg mekog brašna
so
zlatan ili srebrn novčić

Priprema za Božićnu česnicu:

U malo mlakog mleka rastopite kvasac. Dodajte jedno umućeno jaje. Posolite i mešajte uz postepeno dodavanje brašna i dolivanje preostalog mlakog mleka da dobijete glatko testo. Pošto ste testo dobro izmesili, pokrijte ga  krpom i ostavite da naraste. Čim primetite da je počelo da narasta, izručite ga na dasku za mešenje i blago premesite. Testo za česnicu ne treba sasvim da naraste. Oblikujte česnicu kao pogaču i ubacite novčić (u zavisnosti od kraja u kom se sprema, u česnicu se još stavlja komadić hrasta, zrno žita i pasulja). Spustite česnicu u podmazan pleh. Njenu gornju površinu išarajte ubodima male grančice – prvi odsečen komad badnjaka – i premažite celu površinu razmućenim jajetom. Pecite u zagrejanoj pećnici dok česnica ne dobije tamnorumenu boju.

Video-prilog

BOŽIĆNA ČESNICA –  trajanje: 4:30 minuta

Klikni(te), dole:

https://www.youtube.com/watch?v=zIcfW3s4w9I

 

Priredio: Velibor Mihić, nov.

Izvor: youtube.com, uspesnazena.com

oOOo