PASULJ ČORBA

Recept kako se pravi Leskovačka čorba od pasulja

 

Poznati političar i kuvar Milijan Stojanić nam daje recept za čorbu od pasulja koja dolazi iz Leskovca. Ovo je tradicionalno srpsko jelo, u koje se stavlja i malo slanine za mrsne dane, odnosno ulja kada su posni dani.

Recept kako se pravi Leskovačka čorba od pasulja Milijan Stojanić

Čorba od pasulja sastojci

200 g pasulja

200 g crnog luka

300 g crvenih paprika

1 šargerepa

(200 g slanine – samo za mrsnu verziju čorbe)

glavica crnog luka

decilitar ulja

2 kašike brašna

kašika aleve paprike

tucana paprika i so

Kako se pravi Leskovačka čorba od pasulja

Pasulj oprati i u dva litra vode kuvati oko jedan sat. U medjuvremenu povrće i iseckati na kocke, dodati u pasulj i kuvati još jedan sat. Napraviti crvenu zapršku, tako što se na zagrejanom ulju proprže dve kašike brašna, zatim doda aleva i ljuta tucana paprika. U čorbu sipati zapršku i kuvati još desetak minuta. Služiti toplo.

Ko je Milijan Stojanić

Portret bez rama: Milijan Stojanić

kuvar Milijan Stojanić

Političar i kuvar Milijan Stojanić

Možda je neko rekao: „Ovaj Milijan samo još predsednik opštine nije bio!”, pa je čuveni Kosijerac ili Ražanac, kako radije ističe, odlučio da pokaže da može i to. Mada on tvrdi da je pre šest meseci spojio dve veštine, kuvanje i politiku, da bi put između Valjeva i Kosjerića, konačno postao – put, osamdeset godina otkako je pravljen, a njime stigli investitori, bez truckanja i muke u stomaku, i uložili pare u ovaj kraj. Tačnije – dve fabrike za preradu voća i povrća, koje će, obećao je, tokom svog mandata podići a meštanima pomoći da za sve što imaju u baštama i voćnjacima nađu kupce.

Kao predsednik „naprednjaka” u varoši sa dvanaest hiljada ljudi, seo je u fotelju prvog čoveka opštine jer su odbornici SNS-a, DSS-a, NS-a, SPS-a, PUPS-a i URS-a podneli zahtev da njegov prethodnik, „delegiran” iz DS-a pre šest meseci, podnese ostavku. Tako je na neki način pripremio teren da na prošlonedeljnim izborima „njegovi” steknu većinu u odborničkim klupama, 15 prema 27. I opet su tokom predizborne kampanje pre nedelju-dve u Kosjerić banuli prvaci partija, a Milijan ih je bio po običaju sve dočekao. Po običaju, jer Stojanić, vitez kulinarstva, vlasnik 246 patenata, autor devet knjiga, Ginisov rekorder zbog deset hiljada litara čorbe skuvane u jednom loncu, uvek ima interesantnu priču. Ovom prilikom podsetićemo se one o njegovom članstvu u 19 stranaka.

„Imao bih i više, ali neke partije u koje sam se učlanio nisu mi nikada dostavile dokaz o članstvu. Kako sam postajao član? Obično, posle promocije neke partije u Kosjeriću, osnivači svrate u moj restoran na ručak ili večeru i pitaju: ’Hoćeš, gazda, da se učlaniš?’ Vidim sve naši ljudi, neki i moji prijatelji. Hoću. Onda dođu, drugi, treći… I nakupilo se, hvala bogu”, govorio je kroz smeh Milijan. Tako je postao član svih relevantnih partija, pa su njegovi uvek na vlasti. Kako god se izbori završili, proslava je uvek organizovana kod Stojanića, slavilo se zajedno, a sutradan su dolazili poraženi. Opet njegovi ljudi. Sa njima je onda tugovao.

Važnu životnu filozofiju, priznaje, naučio je od dede Radenka, iako se kao dečak stalno vrzmao oko majke i babe, nešto kuvao, pržio i mešao na šporetu, a one ga ubeđivale da je varjača za žene. Još tada je odlučio da posle osnovne upiše Srednju ugostiteljsku školu. A deda mu je, na pitanje o tome u kojoj je vojsci tokom rata vojevao, pripovedao: „U svakoj − do Bukova. Znači, kad kroz selo naiđe vojska, on krene s njima bez opiranja do Bukova i prve guste šume…”

Politika nas je mnogo podelila, nisam hteo da profitiram i nisam imao privilegije od nje, već sam želeo da zajedno ostanem sa svima, priznaje Stojanić. Vratimo li se na njegov teren – kulinarski, gde 30 godina pravi čuda i večito je interesantan novinarima, moramo da pomenemo da, kako sam kaže, ima više od četiri hiljade svojih zaštićenih jela, da je diplomirao na Ekonomskom fakultetu u Subotici, da se sa kolegama takmičio 214 puta i 212 puta pobedio, da je akademik gastronomije, da mu je nedavno objavljen „Srpski narodni kuvar”, koji je posvetio ćerki Katarini. Ženi Angelini prepustio je porodični posao i hotel u Kosjeriću dok predsednikuje.

Zamislite da neko primeti: „Ovaj Milijan samo još predsednik Srbije nije bio!”

Rajna Popović

Izvor: Politika.rs