Jedan idealan obrok hrono-ishrane

UŠTIPCI S PRAZILUKOM

Recept za Hrono uštipke sa prazilukom

 

Ne znam za vas, ali ja sam luda za prazilukom. Volim ga u kajgani, u mafinima, s mesom, s nekim drugim povrćem. A kako je zima i nemamo, baš, velik izbor na pijacama i u radnjama (ili imamo ali po paprenim cenama!), praziluk lepo razbije monotoniju u svakodnevnim jelima.

Ovog jutra su „pali“ uštipci…
Recept za Hrono uštipke sa prazilukom

Hrono uštipci

I kad ga spremam, uvek posolim i pobiberim. Mislim da su biber i praziluk rođeni da budu zajedno. Takođe, vodim računa kad ga dinstam jer ne sme da zagori ni mrvicu, potpuno mu se promeni ukus. Zato ga dinstam ili s  mnogo masti (što je veoma retko) ili s „običnom“ vodom.Ovaj doručak sam spremala samo za sebe, zato nisam koristila velike količine.Za uštipke s prazilukom, potrebno vam je:1 manji struk praziluka
1,5 kašika heljdinog brašna
1 jaje
3 kašičice svinjske masti (ako nećete, može maslac)
so
biber
voda za podlivanje

Priprema uštipaka:

Praziluk iseckajte na kockice. U zagrejan tiganj stavite jednu kašičicu masti. Kad se mast zagreje, dodajte praziluk i promešajte. Onda počnite da dodajete malo-pomalo vode. Tako da se praziluk lepo izdinsta, a da ne ostane vode u tiganju. Kad bude gotov, ostavite ga sa strane da se malo prohladi.

Umutite jaje s kašičicom masti. Dodajte brašno, mrvicu soli i praziluk. Sve lepo promešajte.

Tiganj obrišite ubrusom i stavite ga ponovo na ringlu s jednom kašičicom masti. Kad se mast ugreje, kašikom vadite smesu i stavljajte je u tiganj. Pecite po minut i po s obe strane. Ali vodite računa da temperatura ne bude previsoka da uštipci ne izgore.

Možete da ih jedete uz ajvar. Ili uz feta-sir ako niste u restrikciji.

Od ove količine sam dobila pet uštipaka. I zgodna su stvar za one koji ne jedu brašno s glutenom. Heljda ga nema, mada ima sličan protein u sebi.

 

Autorica: Ana Ćubela

Izvor: hronokuhinja.rs

Priredio: Velibor Mihić, web riter

oOOo