MOBILNI OBROK

Šta se dešava kad u restoran udju mladi ljudi, kako se ponašaju za stolom

 

Jednog prolećnog dana odoh sa sinom do jednog restorana koji služi doručak – švedski sto za skromnih 300 dinara i posle tog obroka ne moram da ručam jer je obilno i raznovrsno. Zauzeto je samo par stolova a preko puta nas sedoše dva mladića svojih 25, 27 godina. Zauzeti hranom, nismo bili u mogućnosti niti voljni za razgovor, ali mi nije smetalo da bacam pogled na sto iskosa od našeg. Šta mi je prvo privuklo pažnju vezano za ovo dvoje mladića?

Restoran i mladi - mobilne komunikacije

Telefoni mobilni koji su čim su seli za sto isukali iz džepova i važno sa pažnjom postavili ispred sebe. Dok su čekali konobara da dođe jedva da su izmenili koju reč, ali nisu bili besposleni te u tom međuvremenu gledali ima li ko poznat ili zatražili neke dnevne novine, makar Kurir ili Informer s obzirom na njihove godine, te se obavesili ko je kome zabo nož u leđa ili šta god drugo ružno učinio itd.

Nemajući nikakve sumnje da ih bilo kakve vesti iz grada bar ovog jutra ne zanimaju, baciše se kao hijene na žrtvu, obojica na mobilne.

Očekuju li neke vrlo važne poslovne vesti ili ljubavne poruke, ne verujem iz razloga jer neizgledaju kao zaposleni ljudi a i način na koji su obojica sa velikom dosadom razgledali već viđeno po hiljadu pita i ne zadržavajući se ni na čemu.

Ono što je još više zanimljivo primetno je da uopšte nisu zainteresovani za međusobni razgovor (dijalog), a i zašto bi kad su sve, (desetak) tema već obrađene i završene (apsolvirane). Minuti prolaze, hrana još nije došla i taman da se pogledaju fotosi sebe samih (selfija) da nije nešto propušteno za svako slučaj i da se utvrdi sve po ko zna koji put, za sigurnost. Došla je hrana i napokon užareni aparati od držanja u ruci napokon da se malko ohlade, do pauze u obedovanju. Uzgred imamo li predstavu koja dva predmeta su možda i najprljavija – masnija koje najčešće koristimo?

Odgovor je: Daljinski za tv i mobilni telefon.

Iskren da budem, ruku na srce ni mi se nismo preterano izrazgovarali, ali imamo izgovor, jeli smo, barem ja lagano – slojevito. Sin kao skoro svi mladi jedu brzo skoro bez žvakanja, jer je to i “nepotrebno”, što prehrana dospe u želudac, brže se izgubi osećaj gladi ali onda dolazi do reakcije (protivdejstva) brzog unosa hrane bez žvakanja. Dok si mlad, ne interesuješ (ne zanimaš) se za pravilnu, kvalitetnu ishranu. A kad je sad reč o hrani, moram naglasiti još jednu vrlo lošu naviku prisutniju opet kod mladih a to je da se zaliva skoro svaki drugi treći zalogaj tekućinom a to je vrlo nezdravo, jer želudačni sokovi imaju vrlo važnu ulogu; crevne i želudačne žlezde luče želudačne sokove koji hranu pretvaraju u hranljive sastojke neophodne za izgradnju novih ćelija i stvaranje energije. U želucu, hrana se melje u gustu, supastu masu koja se zove probavna kaša. Prvim prelivanjem male količine probavne kaše iz želuca u tanko crevo, počinje varenje ugljenih hidrata i telo odvaja hranljive sastojke.

Oprostite malo sam skrenuo sa teme.

Vraćam se na one mlade ljude i da ne dužim jer sam već i sebi dosadio, oni pojedoše, platieše i siti se ne ispričaše i odoše do sledećeg kafea.

Ovo ide uz ovu; sinoć mi crko internet pa sam sedeo sa pоrоdicom. Mnogo neki fini ljudi.

 

Zoran Lazarević