NE PROPUSTI TEKST, UVERI SE „NA SVOJOJ KOŽI“!

ŠTA ĆE SE DESITI AKO…

ČOVEK SE UČI DOK JE ŽIV!
Srpska poslovica

Pročitajte zanimljive odgovore, upravo, na takvo pitanje kako glasi u naslovu ovog priloga…

7 odgovora koji će iz osnova PROTRESTI vaše dosadašnje znanje!…

 

Tačka na dlanu: šta će se desiti… ako je stimulišete?…

Kad prstima stiskamo određene tačke na dlanovima, stopalima i „ostatku“ tela, uklanjaju se blokade protoka energije u organima na koje te tačke deluju i otklanjamo tegobe! Akupresura je jednostavna i sigurna, čak i ako ste početnik! Kad vas, sledeći put, bude mučila glavobolja, isprobajte ovaj jednostavan metod koji se zasniva na akupresuri, prirodnom načinu lečenja koje potiče iz tradicionalne kineske medicine, a podrazumeva pritiskanje akupresurnih tačaka.

Šta će se desiti ako

Tačka na dlanu

Kako otkloniti glavobolju masirajući tačku na ruci?

Na ovaj način stimulišete određenu tačku duž energetskog puta koji ide od ruke pa sve do glave signalizirajući telu da preusmerava višak energije što dalje od glave. Pritiskajući ovu tačku smanjujete napetost u mišićima.

Kako pronaći ovu tačku?

Ispružite sve prste leve ruke. Ova tačka se nalazi na malenom “brežuljku” (ne na kožici!) između kažiprsta i palca.

Kako je aktivirati?

Stavite palac i kažiprst desne ruke na vrh i ispod ove tačke na levoj ruci. Započnite, lagano, a onda pojačavajte pritisak, ali ne baš toliko da ne možete izdržati. Bolje je da bude slab nego prejak, savetuju stručnjaci. Pritisak nek  potraje od 20 do 30 sekunda, a za to vreme dišite ritmično, povremeno i kroz nos. Ponovite postupak tri puta, a onda isto, to, uradite i na drugoj ruci, odnosno, dok ne osetite olakšanje. Ovo uklanja, čak, i jake glavobolje, bolove u vratu, leđima i sinusima!

Probajte! Kinezi ovo „probaju“ hiljadama godina a vi, eto, tek, sad… POSTANI SVOJ DOKTOR!… Nećeš se naljutiti… ni u (ružnom) snu jer – pomaže!

Šta će se desiti… ako jedete đumbir svaki dan?…

Hm, đumbir… ima ga i na našim pijacama, video sam… Bilo da pijete čaj od đumbira ili ga koristite kao začin ili dodatak jelima, đumbir vašem organizmu pruža mnogo lekovitih materija. Ðumbir je začin koji se već vekovima koristi u lekovite svrhe i spada u najlekovitije namirnice na svetu. Pogledajte kakav uticaj đumbir ima na vaše zdravlje ako ga jedete, svakodnevno… Ðumbir deluje kao sagorevač masnoće i pomaže u gubitku kilograma. Ovaj začin stvara osećaj sitosti, pa nećete imati potrebu za grickalicama između obroka. Ova lekovita namirnica (ne kao što kažu nepismeni: namernica!) deluje, preventivno,  na pojavu Alchajmerove bolesti. Bez obzira koji je uzrok bola, đumbir će vas osloboditi neprijatnog osećaja jer ima antiupalna (protivzapaljenska) svojstva. Čaj od đumbira je odličan način da započnete dan zdravim toplim napitkom. Dalje… Ova biljka, takođe, ima neverovatan uticaj na zdravlje osoba koje pate od zapaljenja sinusa. I u tom slučaju će čaj zavodljive arome biti pravi izbor. Takođe ga mogu piti i osobe koje pate od astme jer ima povoljan uticaj na disajne puteve… Ðumbir se preporučuje i osobama koje imaju lošu cirkulaciju jer poboljšava protok krvi. Zbog tog povoljno utiče i na zdravlje i izgled kože jer otvara pore… Ukoliko osećate mučninu ili imate gorušicu, skuvajte čaj ili dodajte đumbir svojim jelima… Ovo su,  samo, neka od mnogo blagotvornih svojstava đumbira i zato predlažemo da se ovaj aromatičan koren češće nađe na vašem jelovniku… BRAVO!

Šta će se desiti… ako pojedete beo luk na prazan stomak?…

Vidi-vidi… šta?!… Bakterije, u tom slučaju, nemaju nikakvu šansu! Snaga belog luka je ogromna (zaslužan je sastojak alicin!), ne zaostaje iza antibiotika (koji, svakako, deluju, samo, na bakterije a ne i na viruse (!), (ako ste, to, zaboravili!). Da, to je beo luk… snaga i moć!… i, to, na prazan stomak, kao neka „udarna doza“, da tako kažemo… Važan sastojak, pored ostalih veoma važnih je alohin, ravan snazi aspirina!…

Koristiš(-te) kontracepciju? Evo šta će se desiti kad prestaneš da je piješ…

1. Bolovi i grčevi u stomaku se mogu povećati. Za mnoge žene, hormonska kontracepcija umanjuje nepodnošljiv bol u stomaku, posebno tokom „onih“ dana. Zato morate da znate da kad prestanete korišćenje kontraceptivnih pilula, simptomi bola u stomaku se mogu ponovo pojaviti.

2. Plodnost se ponovo vraća. Ako prestanete da pijete pilule, a ne počnete odmah da koristite neki drugu metod  zaštite, možete odmah da zatrudnite! Ne postoji način da su neki preostali hormoni zaostali u vašem telu i da se i dalje bore protiv trudnoće.

3. Pojava akni i bubuljica! Ako ste imali problem s upornim aknama pre korišćenja kontracepcije, one vam se mogu ponovo pojaviti! Kontraceptivne pilule se najčešće sastoje od estrogena i progesterona, hormona koji regulišu nivo androgena koji utiče na lučenje masnoće i proširenih pora. S prestankom korišćenja kontrecepcije, nivo hormona androgena se povećava pa koža ne može da izgleda čisto i zdravo kao ranije.

4. Grudi postaju drukčije! Neke žene će osetiti veću osetljivost grudi dok će druge žene imati sasvim drukčiji  simptom (znak). One mogu izgubiti osećaj na dodir grudi. 5. Vagina postaje vlažnija! Ne postoji drugi način da se opiše šta se dešava „dole“. Kontraceptivan metod koji  sadrži hormon estrogen pomaže u proizvodnji tečnosti koja podmazuje vaginu, dok metod sa progestinom može da je isuši. Kad odustanete od korišćenja pilula, potrebno je malo više vremena da se vaginalna flora sredi, sama, na prirodan način.

6. Gubitak na težini! Neke vrste kontracepcije mogu izazvati zadržavanje tečnosti u vašem telu, pa kad  prestanete da je koristite, može se desiti da naglo izgubite vodu. Budite spremni da vaša vaga pokaže 3 do 4 kilograma manje!

7. Seksualan nagon postaje veći! Ako vam se čini da je vaš libido bio nizak, uzrok za to može biti kontracepcija. Kad prestanete da je koristite, možda ćete primetiti da više pažnje obraćate na muškarce iz vaše okoline. Jasno vam, sad, je o čem se radi!…

I, svakako, pamet u glavu!…

Šta će se desiti ako redovno spavate u HLADNOJ sobi?…

Spavanje je izuzetno važno za dobro zdravlje, kao što svi znamo. Ali, nova studija je pokazala da spavanje u hladnijoj sobi znatno poboljšava naše zdravlje! Hladnije spavaće sobe bi mogle suptilno da transformišu vaše smeđe masno tkivo (smatra se dobrom masnoćom) u veću potrošnju energije i ubrzaju metabolizam… “Kako biste snažno podstakli svoj metabolizam, spustite nekoliko stepeni temperaturu u svojim spavaćim sobama. Moja sobna temperatura, a isto tako i temperatura u mojoj kancelariji, ima još jednu prednost – skraćuje sastanke. Očigledno je da smanjenje temperature naše okoline ubrzava određene mehanizme o kojima se do sada nije mnogo pisalo i raspravljalo.” Spavanje u hladnoj prostoriji ili tuširanje hladnom vodom stvara stalno povećanje unutrašnje temperature tela što doprinosi jačanju našeg imunološkog sastava i ubrzavanju metabolizma naročito u trenucima kad se opuštamo (spavanje ili, pak, tuširanje i kupanje)…

Šta će se desiti… ako svakodnevno jedete pistaće?…

Pistaći će podići, ojačati, ubrzati vaš metabolizam (razmenu materija), smanjiće vam štetan holesterol i usporiće starenje!… Malo li je!… (Bogo, moj, gde sam, ja , živeo?! Šta sam učio?!… Učile me neznalice!)…

Šta će se desiti ako prestanete da jedete slatkiše?…

Kad govorimo o šećerima koje unosimo u organizam, trebalo bi da razlikujemo prirodne poput onih koje se nalaze u mleku, soku, i voću – od onih industrijski proizvedenih, koji mogu biti dosta opasniji po naše zdravlje… Izbacivanjem industrijski proizvedenih šećera, drastično poboljšavamo naše zdravlje, a ukoliko ste ljubitelj slatkiša, lako ćete to nadoknaditi konzumiranjem meda, sirupa, voća… Vidi, sledeće:

1. Imaćete više energije! Kad smo umorni, često konzumiramo namirnice ili energetska pića koja sadrže mnogo šećera. Ironično je što tim, zapravo, organizmu uskraćujemo potrebnu dozu energije! Naime, sav šećer koji unesemo, blokira sposobnost našeg tela da održava energiju na maksimalnom nivou. Zbog tog u trenucima umora, nemojte posezati za čokoladama ili pićima s mnogo kofeina i šećera. Na ovaj način izbegavate velike oscilacije šećera u krvi i smanjujete osećaj umora koji se povećava zajedno s povišenim šećerom u krvi…

2. Vaša telesna težina će se stabilizovati! U početku ćete osećati veliku želju za slatkišima, ali kad se vaš organizam očisti od šećera, prestaćete da osećate glad i vaša težina će se stabilizovati…

3. Koža će vam biti zdravija i lepša! Svima je dobro poznato da šećer pogoršava akne, a često ih i uzrokuje. Ukoliko imate problem s aknama, a saveti kozmetičara ne pomažu, razmislite da izbacite šećer iz ishrane. Svi koji su poslušali ovaj savet, osećali su se zdravije, a koža im je bila čistija i sjajnija…

4. Regulisaćete probavu! Naš probavni sistem najviše voli hranu s puno vlakana i minimumom teških namirnica u koje spada i šećer. Već će i drastično smanjivanje konzumiranog šećera učiniti veliku razliku u funkcionisanju probave. Želudac i creva, lakše će variti sve što pojedete i češće ćete imati stolicu (!). Problem sa zatvorom moći ćete da zaboravite!…

5. Prestaćete da osećate potrebu za konzumiranjem šećera. Verovali ili ne, izbacivanje šećera će vam pomoći da se rešite potrebe za slatkišima. Posle nekog vremena,  vaše omiljene čokolade, mogle bi vam postati previše slatke, a najviše ćete uživati u ukusu voća i prirodnim šećerima koji se nalaze u njima. Neverovatno ali ISTINITO!

(Nastaviće se u 2. nastavku, tj., u sledećem prllogu).

Priredio: pf Velibor Mihić, web-ur.

oOOo