Za Novu godinu 2016.

TIJANINO PISMO DEDA-MRAZU…

… podsetilo nas je na ono što svi zaboravljamo!…

 

Deda-Mrazu najčešće pišu deca, a primer za to je Tijana Ðokić, učenica drugog razreda Osnovne škole „Filip Kljajić“, u Beogradu, koja je poželela više nego skromnu želju…

Deda Mraz sa poklonima

Naime, ona je u pismu napisala da ima mnogo slatkiša, odeće i igračaka ali joj nedostaje drugarica Isidora koja živi daleko, u Madridu.

Poželela je od Deda-Mraza da Isidori pošalje paketić prijateljskih poljubaca i zagrljaja i da se u narednoj godini češće viđaju!…

Celo pismo možete pročitati u nastavku teksta.

Tijanino pismo deda Mrazu

Tijanino pismo Deda-Mrazu…

Deda Mraz, takođe Božić Bata je izmišljeni lik koji donosi deci poklone na Badnje veče, Božić ili na dan Svetog Nikole (u zapadnoj kulturi) ili za Novu godinu (u istočnoevropskim državama). Verzije i ime ovog lika variraju među različitim kulturama, religijama i narodima.

Poreklo ovog lika je iz starih religija germanskih i slovenskih naroda. Pokrštavanjem ovih naroda, njihova verovanja su kombinovana sa likom hrišćanskog episkopa Nikole.

Uobičajena predstava Deda Mraza na Zapadu je da je on stariji bradati čovek obučen u crveni kaput koji leti sa saonicama koje vuku irvasi sa torbom punom poklona za dobru decu. Njegov dom se nalazi na Severnom polu ili u Laponiji. Ruska varijanta Deda Mraza nema irvase i saonice, a kao njegov pratilac i pomoćnik uzima se lik Snjeguročke.

Izvor: telegraf.rs

Priredio: V. V. M.

oOOo